Åhus beach festival växer för varje år

ÅHUS

. Nu drar sommarens beachfestival igång i Åhus och först ut är Åhus Beach fotboll festival som fyller stranden med fotbollsspelare i alla åldrar.

–När vi tog över Åhus Beach fotboll festival för fyra år sedan så bestämde vi att vi skulle göra fotbollsveckan mer likt beachhandbollsveckan och fokusera på barn och ungdomar. Och det har vi lyckats med. I år är ungefär 75 procent av deltagarna barn- och ungdomslag, berättar Mats G Jönsson, VD Åhus Beach AB.

Den 30 juni till och med den 7 juli är dagarna fulla av fotbollsmatcher och årets evenemang innebär 420 lag fördelat på 80 föreningar vilket betyder runt 5000 spelare.

–Vi är de enda i hela landet som arrangerar beachfotboll för barn och ungdomar och för att ge dem en ännu större upplevelse under turneringen arrangerar vi i år för första gången också ett fotbollsläger i samarbete med MFF-akademin för tolvåringar den 2 juli. Förhoppningen är att kunna utveckla och utöka just fotbollen ytterligare framöver. Det går långsamt framåt, vi märker att många av de lagen som en gång varit här också kommer tillbaka igen, berättar Mats G Jönsson.

Något som också är nytt för i år är att entréavgift införs även under fotbollsveckan.

– Vi har insett att det är ett måste tyvärr. I fjol märkte vi att det inte längre fungerar att ha en öppen entré. Vi vill ha ett tryggt och säkert evenemang och med entréavgift kommer de som har ett intresse av evenemanget och inte dem som bara går dit för att vara stökiga, säger Mats G Jönsson.

Den 13 -22 juli är det sedan dags för årets Åhus Beachhandboll festival. Då står 19 sandbanor redo och det innebär spel från morgon till kväll, från elit till juniorer. Och precis som tidigare slår man rekord i deltagarantalet även i år.

– Ja, i år väntar runt 18 000 deltagare fördelat på 1450 lag. För att kunna ta emot alla har vi fått utöka evenemanget med en dag och en nyhet för i år är att vi avslutar veckan med en supersöndag då elitfinalerna äger rum och vi dessutom har lagt Åhus live med artister som Markoolio, Jessica Andersson och Dan Hylander. Vi ökar med andra ord upplevelsen för den publik som redan är där och räknar med publikrekord även i år.

Publicerad 20 June 2018 09:00