Dans får unga tjejer att röra på sig

KRISTIANSTAD.

Under året har nattfotboll för ortens ungdomar startats upp både på Näsby och Charlottesborg. Vilket har fått positiv respons. Tjejerna har dock saknat en egen aktivitet och på önskan från dem har man nu startat upp danslektioner enbart för tjejer.

Sedan april har har man varit igång med danstillfällen på fritidsgården på Näsby som är ett samarbete mellan Skåneidrotten och fritidsgårdarna på Charlottesborg och Gamlegården. Varje fredag ansvarar två tjejer från Fröknegårdsskolan för danslektionerna och Arta Rexhepi från Skåneidrotten berömmer tjejernas engagemang.

– De två tjejerna som tagit på sig ledarrollen är väldigt duktiga och håller nu i dansen på Näsby. Vi har också precis dragit gång aktiviteten även på fritidsgården, Slottet på Vilan på onsdagar och där är det två tjejer från Slättängsskolan som nu också kommer att hålla i lektionerna där, berättar Arta Rexhepi.

Målet är att alla deltagare ska få vara delaktiga, därför har man gemensamt bestämt vilka dansstilar man kommer att dansa och alla är också med och bestämmer koreografin.

– Ja, eftersom många olika dansstilar önskades så bestämde vi att vi mixar allt från afrikansk dans till indiepop och många andra dansstilar. Vilket gör att alla tjejer får vara med och bestämma men också blir både sedda och hörda. Och tanken är att vi kör samma koncept även för tjejerna på Charlottesborg och Vilan. Och förhoppningen är att genom dansen öka den fysiska aktiviteten bland tjejerna på just dessa orter, säger Arta Rexhepi.

Under hösten kommer Skåneidrotten också att erbjuda en ledarutbildning som ska utveckla de unga ledarna i sin roll som ledare.

Publicerad 05 June 2018 00:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag