Fantasifararen- Thomas Westerlunds debutbok

KRISTIANSTAD

. Fantasifararen är Thomas Westerlunds debutbok, en barnbok som han hoppas ska få fart på barnens egen fantasi och berättelseförmåga.

– En dag när jag vandrade omkring på godislagret på mitt jobb fick jag plötsligt syn på en spännande liten skattkista som stod alldeles för sig själv på en hylla. Jag tog den genast med mig och ställde den på mitt skrivbord. Just då visste jag inte vad jag skulle ha den till. Men det skulle snart ändras, berättar Thomas Westerlund.

Ungefär samtidigt såg han ett tv-program som handlade om en busig liten pojke i Sydafrika som kallades för Tee-Boy. Dessa ingredienser blev grundidén till fantasifararen Tee-Boy och början på barnboken Fantasifararen.

– I min bok är Tee-Boy är ingen människa, han är fantasifarare. Han ser ut att vara cirka 13 år men egentligen är han en bra bit över 100. Han kan trolla och kan flytta saker från en plats till en annan med tankens kraft. Eftersom han är fantasifarare har han en även en fantasificka. Ingenting som han stoppar ner i fantasifickan väger något eller tar någon plats. Tee-Boy dyker upp i en liten skattkista hos ett barn som fyller år. Barnet får sedan önska sig ett äventyr. Precis vad som helst.

– Jag började skriva den här berättelsen för jag ville sprida fantasi och glädje till så många barn som möjligt. Och ett bra sätt att lyckas med detta var genom en bok. Att skriva för barn innebär för mig att jag kan släppa loss min egen fantasi och ta ut svängarna rejält samtidigt som jag har roligt.

Den direkta och ärliga responsen som barn ger när de läser en bok är också en av anledningarna till att Thomas Westerlund valt att skriva för barn.

Boken innebär att du som läsare får tänka själv och skapa historian genom din egen fantasi. Hur viktigt är det med fantasi?

– Fantasin är en av de absolut viktigaste förmågorna som människan har. Fantasin föder drömmar som ger energi och driver oss framåt. Jag skulle vilja säga att mänsklighetens alla uppfinningar och produkter mer eller mindre skapades av inspiration från någons fantasi.

Hur skiljer sig Fantasifararen mot andra barnböcker?

– Många barnböcker är både spännande och roliga, precis som Fantasifararen men det är möjligheten att träna sin fantasi som gör Fantasifararen unik. Därför kommer alla böcker i serien alltid att ha med momenten ”Motionera din fantasi”. Ju mer man motionerar sin fantasi, desto lättare och roligare blir det. Just nu jobbar jag även med en Fantasi-show riktade mot skolor och bibliotek, där publiken kommer att få motionera sin fantasi ännu mer.

Publicerad 04 June 2018 09:50

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag