Solceller blir allt vanligare hos hushållen

KRISTIANSTAD

. Den senaste värmen i samband med höjt solcellsstöd har gjort att antalet hushåll som installerar solceller ökat markant den senaste tiden.

– Ja, det har varit helt otroligt. Vi har blivit helt nerringda i stort sett varje dag från Kristianstadsbor som vill installera solceller, berättar Malin Sturesson, kommunikatör C4 Energi.

Till stor del beror den stora ökningen på att solcellsbidraget gått från en bidragsdel på 20 procent till 30 procent. Men också på vädret som varit rekordvarmt på flera håll i landet.

– Samtidigt tror jag också att många nu inser att det inte är så krångligt att bli sin egen elproducent som man kan tro, säger Malin Sturesson.

Den kommunala energi- och klimatrådgivningen ger också gratis rådgivning till både privatpersoner och företag och för att kunna fokusera ännu mer just på solcellsrådgivning deltar både Kristianstads och Bromölla kommuner i Energimyndighetens insatsprojekt Solel.

Bland de som förverkligat solcellsplanerna finns bland annat bostadsrättsföreningen Kanalbrinken i Kristianstad och Emelie och Magnus Pehrsson på gården Enelund i Övarp, utanför Färlöv.

– Detta är en långsiktig investering och det känns bra att kunna producera sin alldeles egna el här på gården, säger Emelie Pehrsson.

Publicerad 01 June 2018 13:34

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag