Rodatorpet firar 200 år

SIBBHULT.

Det gamla Soldattorpet Rodatorpet i Kullaskogen utanför Sibbhult firar 200-årsjubileum med boksläpp och öppet hus den 21 juli.

Det gamla torpet har en spännande historia. Från att ha fungerat som soldattorp i Kullaskogen till att det bebotts av torpare och skogsarbetare, för att sedan flyttas med häst och vagn till regementet P6 i Kristianstad 1942. När regementet sedan lades ner i början av 90-talet stod torpet öde och förfallet, vilket fick några eldsjälar att ansöka om att flytta hem torpet igen till sin ursprungliga plats.

– Vi fick uppdraget att flytta hem torpet igen och 2003 gjorde vi detta, vilket var ett omfattande arbete. Vi fick hyra stans största lyftkran för att få upp det på en trailer och med hjälp av poliseskort kunde vi sedan transportera det till Kullaskogen igen, berättar Göran Wemby.

Torpet är också sannolikt det enda soldattorpet i landet, som haft en utflykt på nästan 60 år och därefter återbördats till sin ursprungliga grund.

Göran Wemby värnar om det gamla torpet och det är också han som tillsammans med Lars Björck och Sten Persson skrivit boken om Rodatorpets historia, som släpps i samband med 200-årsjubileumet den 21 juli.

Till vardags håller man öppet för allmänheten under sommarens söndagar och vid andra tider för bokade sällskap. Och sedan 2005 ägs och förvaltas Rodatorpet av Stiftelsen Rodatorpet. Under jubileumet öppnar man upp hela byggnaden och bjuder på ett fullspäckat program, bland annat väntar teater och aktiviteter och man visar också upp hur man jobbar med järn och smida, hur man tillverkar takstickor och hur man söker efter vatten på naturlig väg.

– Dessutom kommer vi att ha en jägare på plats och även förre överbefälhavare Sverker Göranson kommer att vara med under jubileumet, berättar Göran Wemby.

Parkeringen vid torpet är dock begränsad därför uppmanar man alla besökare att parkera vid idrottsplatsen i Sibbhult, där det från klockan 12.30 kommer att gå bussar.

Publicerad 29 May 2018 00:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag