Kristianstads fotbollsarena smyckas med konst

KRISTIANSTAD.

Kristianstads arenaområde står sedan några veckor klart och det enda som saknats är den offentliga konsten. Men nu är även den på plats i form av konstverket ”LOOK AT YOU”.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade redan 2017 att ett offentligt konstverk skulle smycka den nya läktarbyggnaden på Kristianstads arenaområde. Och uppdraget gick till den internationellt erkända konstnärsgruppen, inges idee, från Berlin som nu skapat verket ”LOOK AT YOU” som invigs den 26 maj. Gruppen som består av Hans Hemmert, Axel Lieber, Thomas A. Schmidt och Georg Zey har arbetat med konstprojekt i offentliga miljöer sedan 1992, och lägger stor vikt vid att utforska den miljö som ett verk ska uppföras i och vill genom sina verk ge nytt perspektiv till den offentliga miljö det ingår i.

– Vi är väldigt nöjda med resultatet.. Konstverket kommer att ge både byggnaden och området en stark profil, säger Claudia Schaper, konstintendent, Kristianstads konsthall.

Idén med konstverket ”LOOK AT YOU" har varit att vända på läktaren från spelplanen och publikens insida mot gatans folkliv. Konsten består av plastsitsar i åtta olika färger som täcker delar av läktaren ut om vägen likt en banderoll och som sedan fortsätter runt båda hörnen. Med skruvar i andra färger ska de påminna om ögon som tittar på människorna som kommer till läktaren eller bara passerar.

– Den hundra meter långa fasaden har inte varit helt lätt att arbeta med. Men efter att ha sett de här konstnärernas skiss så föll valet på dem. Vårt mål har varit att konstverket ska gestalta hela området och efter den offentliga upphandlingen kom vi fram till att denna konstnärsgrupp kunde göra detta bäst, säger Claudia Schaper.

Kristianstads kommun tillämpar precis som på andra platser även här 1%-regeln. Vilket innebär att en procent av budgeten av bygget avsatts till konstnärlig gestaltning.

Publicerad 23 May 2018 09:09

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag