Med rätt verktyg är dyslexi inget problem

KRISTIANSTAD/MALMÖ

. Som barn fick Benny Björkman under hela sin skolgång höra att han var dum och lat. Något han till slut trodde på själv. Som vuxen fick han dock till slut diagnosen grov dyslexi och många av pusselbitarna föll då på plats.

– Jag hade hört de där orden under hela min uppväxt så ofta att jag trodde på dem. Jag var dum och lat, det var därför jag inte kunde läsa. Men jag fick aldrig någon hjälp att bli bättre på läsningen, Istället satte de oss busiga pojkar i en egen klass där vi fortsatte att inte lära oss något, berättar Benny Björkman.

När han ser tillbaka på den gruppen i dag så är han säker på att samtliga hade någon form av diagnos och att flera av dem också hade dyslexi.

– Men hade vi fått rätt hjälp tidigt så tror jag att livet hade sett annorlunda ut för många av oss i den gruppen.

Benny Björkman fick höra av varenda lärare att han inte gjorde det han skulle. Och han kände själv att ju äldre han blev desto svårare var det att hänga med i skolan. Men ingen tog någonsin tag i det. Dyslexi var inte ens något man pratade om. Och ju äldre han blev desto mer energi la han på att försöka dölja sina språkhinder. Klumpen i magen fanns där ständigt och han blev expert på att komma med lögner för att dölja det.

Det var först vid ett besök på arbetsförmedlingen som då 35-årige Benny Björkman för första gången fick höra ordet högt från någon annan.

– Det var min handläggare på arbetsförmedlingen som la märke till att jag aldrig skrev något eller lämnade in något skriftligt och som frågade mig rakt ut. Det är inte så att du har dyslexi? Det var den första människan på 35 år som såg MIG och som ställde frågan. Hon hjälpte mig att göra ett test som visade att jag hade grov dyslexi och det var där jag äntligen fick en diagnos som kunde visa på att jag varken var dum eller lat, vilket var en otrolig lättnad och en av de bästa ögonblicken i mitt liv.

Där och då fick han också redskap att klara av vardagen. Genom rätt verktyg kan han nu både skriva och läsa, datorn hjälper honom att läsa in text och få ner den på papper och särskilda rättstavningsprogram ser till att allt blir rätt.

– Det är en sådan lättnad och sedan detta har jag också varit öppen med min diagnos och många i min närhet har kommit till mig och berättat att de har samma problematik, något som de aldrig tidigare ens nämnt. Jag ser en tydlig ärftlighet i släkten och en av mina söner har fått det efter mig. Och även om jag själv har sett honom och hans diagnos länge så har det tagit tio år för honom att få rätt hjälp i skolan. Vilket är alldeles för lång tid.

När Benny fick de rätta verktygen öppnade sig också en helt ny värld och för första gången vågade han sig på att börja studera igen.

– Det var inte många som trodde på mig under min skoltid. Men jag sökte efter min diagnos till IHM Business School och läste till diplomerad marknadsförare och klarade det.

Sedan 1999 har han också åkt runt i Skåne och Blekinge och föreläst om dyslexi och har synts och hörts både i tv och radio.

– Jag ser att visa skolor jag besöker jobbar med ämnet väldigt bra medan andra saknar kunskap helt. Vilket är otroligt tråkigt att se för jag hoppas verkligen inte att det sitter någon i skolan så som jag fick sitta, utan att få hjälp. Som lärare är det ganska enkelt att se tecken på dyslexi och med hjälp tidigt så går det att underlätta skolgången betydligt.

Enligt Benny Björkman har runt tio procent av landets befolkning diagnosen dyslexi. Och han är medveten om att många skäms och bär detta som en hemlighet.

– Jag gjorde likadant själv. Men nu väljer jag att se positivt på de egenskaper som är bra istället och jobbar stenhårt för att ännu fler ska tänka på samma sätt. Många framgångsrika entreprenörer har diagnosen och jag tror att de lyckats för att de lärt sig andra vägar att ta sig fram. Med rätt hjälp och de rätta verktygen och en bra inställning så kan alla. Vi har bara ett annat sätt att tänka och att jobba på. Det är viktigt att förstå. Jag kommer alltid att vara dyslektiker men jag har lärt mig att leva med det och klarar mig i vardagen tack vare rätt verktyg.

Publicerad 18 May 2018 11:30

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag