Johan debuterar som författare

ÅHUS. Johan Edfeldt växte upp i Åhus, en plats där han skapade sina egna världar och där fantasin fick flöda. De där världarna har nu till slut blivit en bok.

– Det har tagit tio år. Men nu äntligen är den färdig. Jag började skriva denna bok 2008 så det har tagit sin tid. När jag började skriva var jag student på LTH och använde skrivandet som kreativt utlopp tillsammans med min musik. Sedan fortsatte jag att skriva på kvällar/helger.

Din uppväxt i Åhus gav grunden till boken, berätta!

– När jag var 10 år gammal flyttade jag med familjen till Åhus. Att byta skola är aldrig enkelt och även fast jag fick många nya vänner kände jag ändå en ensamhet. Jag har alltid haft en livlig fantasi och tyckt om att skriva historier av olika slag och redan på mellanstadiet hade vi lektioner där vi fick använda oss av en bok med halva sidan för text, och resten till bild. Där fick vi komponera ihop egna berättelser och jag tror det var just i ett sådant ögonblick som min författarglädje väcktes. Jag hade en fantastisk lärare, Eva Heinrup, som hade en unik förmåga att sprida både glädje och kunskap.

Boken har titeln, Den försvunna färgen, hur föddes den titeln?

– Jag var utstationerad en period i Qatar i mellanöstern där jag arbetade på oljeriggar. När min fru besökte mig låg vi och pratade om bokäventyret och min fru, som har fått höra mina historier tusen gånger om, kom med idén att eftersom färgmagi är så pass centralt i boken bör det väl vara just färgen det handlar om. En färg som försvunnit låter som någonting man vill läsa mer om och på den vägen är det.

Du skriver fantasy för barn, vad är det med den här genren som gjorde att du fastande för att skriva just det?

– Fantasy är för mig den perfekta genren eftersom att den är så icke-begränsande. Allting är möjligt och det är endast fantasin som sätter gränserna. Jag älskar också barns äventyrslust och nyfikenhet och för mig har det alltid varit en självklarhet att den första boken i serien måste vara just en barnbok. Timothy och Anna som boken handlar om kommer att utvecklas och bli äldre för varje bok som går och min förhoppning är att läsaren följer med på resan.

Blir det fler böcker om du får önska?

– Jag har utarbetat bokserien som i dagsläget kommer att bestå av 8 böcker så det finns mycket kvar att skriva. Äventyret hart trots allt bara börjat! Mycket av arbetet som går in i första boken handlar om att sätta ramen för hela serien så efterföljande böcker har snarare en tidshorisont på mellan 1 till 2 år istället för 10.

Publicerad 16 May 2018 00:00