The Absolut Company är Årets Livsmedelsexportör 2018

ÅHUS. Priset, Årets Livsmedelsexportör 2018 gick i år till, The Absolut Company. Företaget som har sitt ursprung i Åhus har över 500 anställda i Åhus och på kontoret i Stockholm. Varje dag produceras runt 600 000 flaskor varav 99 procent exporteras till över 150 länder och ägs sedan 2008 av franska Pernod Ricard.

— Detta är en oerhörd glad överraskning för alla oss som arbetar med Absolut Vodka. Vi marknadsför Sverige med varenda flaska, och att vara en svensk exportprodukt är en stor fördel. Många förknippar Sverige med just kvalitet, hållbarhet, kreativitet och innovation, och för oss är den kopplingen väldigt viktig. Jag skulle till och med vilja påstå att svenska värderingar såsom öppenhet och människors lika värde är avgörande för varumärkets framgång runtom i världen, säger Anna Malmhake, vd på The Absolut Company i ett pressmeddelande.

Priset delades ut av näringsminister Mikael Damberg på Livsmedelsföretagens årliga branschevent Matdagen. Priset är ett samarbete mellan Livsmedelsföretagen, Business Sweden och Näringsdepartementet.

Motiveringen till Årets Livsmedelsexportör 2018

”Att säga att årets vinnare står i en klass för sig själv är en kraftig underdrift. Som för många andra livsmedelsföretag var deras export från början en fråga om överlevnad. Men man gjorde snart mycket mer än att bara överleva. Med en nygammal förpackning och en rad briljanta annonser tog man världen med storm.

Publicerad 08 May 2018 00:00