Modernt kollektiv för företagare växer

KRISTIANSTAD

. När fotografen Kimme Persson byggde Studio11 2011 hade han som mål att skapa ett kreativt kollektiv. Numera huserar ett flertal företag i lokalerna som alla jobbar med kommersiellt skapande på olika sett och inspirationen flödar i kollektivet.

– Jag hade någon form av vision att göra en plats där kreativiteten flödar och där man kan arbeta över gränserna mot ett gemensamt mål. Och det tycker jag att vi har lyckats med. Här får man som mindre företag ändå chansen att jobba nära människor i samma eller i liknande bransch och man kan bolla idéer men också samarbeta över gränserna och på så sätt vara med i hela processen, vilket jag tycker är positivt, säger Kimme Persson.

När han byggde upp Studio11 hade han arbetat som fotograf på Ikea i många år. Genom att vara en del av processen för webb och katalog insåg han att han trivdes med att få vara med hela vägen och inte bara vid själva fotograferandet.

– Att få vara en del av ett kollektiv passar mig och jag älskar att gå till arbetet. Att få samverka med de andra företagen gör också att man hela tiden utökar sin kompetens och inspireras av varandra.

Just nu huserar i Studio11 Attraction film of Sweden, MB-produktion, kläddesignern Fia Persson, Persnil Försäljning och Coaching AB, fotograf Kimme Persson och fotograf Amanda Sigfridsson. I höstas startade också Studio11 Printhouse och i sommar flyttar även JNL-film innan i lokalerna.

– Det är en bra mix och jag strävar hela tiden efter att ha en bra blandning bland företagarna så att det inte krockar för kunderna. Och att vi i höstas också fick in ett tryckeri underlättar och gör att det blir ännu lättare att vara med i hela processen från start till mål, förklarar Kimme Persson.

Björn Borgström, Studio11 Printhouse håller med och ser bara fördelar med att jobba nära företag i liknande branscher och ser positivt på att arbeta kollektivt.

– För mig är detta ett unikt koncept som fungerar väldigt bra. Vi har det mesta på samma ställe, vilket också fungerar väldigt bra för våra kunder. Behöver vi en studio så har vi det och behöver vi en fotograf så har vi det också. De stora bitarna är på plats så nu ska vi bara visa upp oss för världen också, säger Björn Borgström.

Just nu arbetar man för att skapa nya loggor och profiler åt bland annat Boxcross på norr och åt Bosses färg bland annat och man har i huset flera nya projekt på gång.

– Vi har som mål att bredda oss ännu mer och kan utöka kollektivet ytterligare lite till. Att få ännu mer action i lokalerna är aldrig fel. Men jag tror vi alla vinner på att samarbeta ännu mer för det är en tuff bransch som kräver mycket jobb. Men tack vare Studio11 är det extremt inspirerande att gå till jobbet varje dag, säger Kimme Persson som tror att det kollektiva är något som kommer bli allt vanligare bland företagen även i Kristianstad.

Publicerad 04 May 2018 12:00