Eternitplattor dumpades i skogen

RICKARUM

. När Maria Eriksson var ute och gick med sina två hundar i skogen utanför Rickarum för någon vecka sedan möttes hon av flera ton gamla eternitplattor långt in i skogen.

–Jag förstår inte varför man gör såhär. Det ser inte bara hemskt ut utan det är också farligt för miljön. Här ligger säkert 20-25 säckar och fullt med plattor. Och platsen ligger dessutom över en kilometer in i skogen så här hamnar man inte om man inte känner till platsen väl, menar Maria Eriksson.

I ett inlägg på Facebook har hon bett om tips om vem nedskräparen skulle kunna vara. Men trots över 4600 delningar och över 1000 kommentarer så har bara två tips kommit in.

– Vi får se var de här tipsen kan leda. Men de flesta skriver och menar att det är alldeles för dyrt att slänga sådant här avfall på tippen. Men jag kan tycka att börjar man riva i ett hus så måste man också vara medveten om kostnaderna. Så att det är dyrt att slänga skräpet på tippen tycker jag inte är en godtagbar ursäkt för att skräpa ner i vår natur. Rivning av eternit ska dessutom göras av kunnig personal.

Maria Eriksson passerar platsen flera gånger i veckan och städar ofta längs vägarna och i skogen just för att hon tycker det ser tråkigt ut när någon skräpat ner. Men den här gången är det så mycket att det blir svårt.

– Man ser ofta folk som slänger flaskor och burkar men då är det någon kasse. Det står också ett gammalt kylskåp i skogen som stått där väldigt länge. Sådant kostar inte ens något att köra till tippen, så varför man ställt det här förstår jag inte.

Nedskräpningen är polisanmäld och även en anmälan till Miljökontoret är gjort. Hjulspår är säkrade på platsen och Maria Eriksson hoppas att det ska komma in fler tips så att de som slängt avfallet kan plocka upp efter sig.

– Det är definitivt miljöfarligt avfall som ligger där, vilket är otroligt tråkigt. Kanske borde återvinningsstationerna ta emot sådant här gratis så att det inte hamnar i vår natur, säger Maria Eriksson.

För tips till polisen går det bra att ringa 11414.

Publicerad 03 May 2018 00:00