Gospel med glädje

KRISIANSTAD. Core Gospelkör har i många år huserat i Färlöv/Fjälkinge pastorat men när körledare saknades 2017 så lades kören ner. Men i år startade man upp på nytt i helt egen regi.

– Vi saknade den gemenskap och den glädjen som gospelen innebär och det gjorde att vi i kören pratade ihop oss och sedan bestämde oss för att starta upp en egen gospelkör, berättar Anna Rönström.

Core Gospel blev efter nyår New Life Gospel som numera är helt fristående.

– Det krävdes en hel del jobb för att dra igång en ny kör. Vi fick starta en styrelse och en ideell förening vilket tog längre tid än vad vi räknat med men nu är vi äntligen igång igen tillsammans med körledaren Mattias Björkenrud Karlsson.

I februari höll gospelkören en körhelg för medlemmarna i den gamla kören, där man också presenterade den nya kören och samtliga gamla medlemmar var positiva till idén om en ny kör. Idag är man 25-30 medlemmar som alla har en stor kärlek till just gospel.

– Vi fick erbjudande om att gå med i den vanliga kyrkokören när gospelkören lades ner men tackade nej, då det är gospel vi brinner för. Att få känna den glädjen i musiken som gospel förmedlar som gör att det är svårt att stå still och sedan få lov att ryckas med. Den känslan är svår att beskriva. Vi svenskar kan ju vara lite kända för att vara stela men med gospel handlar mycket om att våga ta ut svängarna.

Även om de sjungit tillsammans i många år poängterar Anna Rönström att en bra röst inte är det viktigaste utan att man brinner för det musikaliska man skapar tillsammans.

– Musiken med rötter från den amerikanska arbetarrörelsen känns i musiken. Och det är en härlig känsla att känna att vi blir lite,lite bättre för varje gång vi repar. Nu är vi taggade för att dela med oss av glädjen både i stort och smått format. Vår första bokning är i juli. Men vi är öppna både för privata fester och evenemang och anpassar vårt program efter tillfälle, berättar Anna Rönström.

Publicerad 12 April 2018 11:30

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag