Välgörenhetslopp till förmån för diabetes

KRISTIANSTAD. Årets välgörenhetslopp, "Utloppet" äger rum den 5 maj. All förtjänst går direkt till diabetsfonden och Boel Axelsson hoppas på bra uppslutning.

– Vi brukar vara mellan 150-200 stycken som springer eller går loppet. Men det får gärna vara fler. Det är inget tävlingslopp utan man kommer någon gång mellan tio och tolv och springer eller går loppet helt i sin egen takt, berättar Boel Axelsson.

Årets lopp blir det fjärde som Boel Axelsson arrangerar tillsammans med Nordöstra Skånes diabetesförening. För fyra år sedan startade hon loppet som en del i sin utbildning till hälsocoach.

– Jag fick en sådan positiv respons att jag sedan bara har fortsatt. Och även om jag själv inte har någon anhörig eller i bekantskapskretsen som drabbats av diabetes så är det en sjukdom som ökar i vårt samhälle då stillasittande och fel mat är stora orsaker till sjukdomen.

Huvudmålet med loppet är därför att inspirera till fysisk aktivitet både för de som drabbats och de som vill förebygga risken att drabbas.

– Fysisk aktivitet minskar risken att få sjukdomen och om man drabbats är det bra att röra på sig. Dessutom får Kristianstadsborna chansen att se den fina miljön runt Lingenäset. Det är många som aldrig varit i dessa delar och blir positivt överraskade över naturen i området, berättar Boel Axelsson.

Utloppet börjar och slutar vid Näsby gård och sträcker sig sex kilometer ut till norra Lingenäset och tillbaka. Boel Axelsson poängterar också att det inte är någon tävling och priserna som skänkts av sponsorer lottas ut efter målgång.

– Många springer loppet och ser det som ett träningspass men lika många går rundan i sin egen takt. Det viktiga tycker jag, är att man kommer ut och rör på sig.

Publicerad 09 April 2018 11:30