Gömda risbollar kan innehålla gift

Hund fick föras till veterinär

ÖLLSJÖ/VÄ. När Jens Karlsson var ute och gick med sin hund i Klackabacken utanför Vä upptäckte han plötsligt att hunden visade intresse för något som låg gömt under löven. Det visade sig vara ihoprullade risbollar som ägaren misstänker var förgiftade.

När han tittade vidare upptäckte han flera liknande risbollar på marken och han varnar nu på Facebook att hundägare i området ska vara försiktiga och ha koll så att hundarna inte äter något under promenaden.

Hunden hade hunnit få i sig en av bollarna och fick föras till veterinär för att få kräkmedel så att det hunden fått i sig kom upp igen.

Mannen skriver och varnar andra att ha koll på sina hundar så att de inte får i sig det eventuella giftet.

– Ha koll, förmodligen är det någon som gillar att förstöra för andra, skriver mannen.

Om dessa risbollar var förgiftade och med vad är dock inte bekräftat ännu. Men andra hundägare vittnar om att man sett liknande bollar både i Uddarp och i Öllsjö, vilket är platser där det rör sig många hundar på.

– Jag hittade totalt fem sådana här bollar. Det är synd att våra fina naturslingor ska förstöras av sådant här. Nu vet vi inte säkert om det var gift i dem men man har ju läst om liknande problem på andra ställen. Att man ska behöva vara rädd för sin hunds liv när man är ute är synd, säger Jens Karlsson.

För bara några veckor sedan rapporterade Lokaltidningen om hundar i Malmö som förgiftats med glykol. Och för några år sedan avled också en hund i Linderöd efter att ha fått i sig förgiftat kött som någon slängt in på tomten.

Kommunpolis i Kristianstad, Martin Thornell poängterar att det är viktigt att göra en anmälan om ens hund skulle bli förgiftad, vilket inte dykt upp ännu hos Kristianstadpolisen.

– Är det någon som råkar ut för detta är det viktigt att göra en anmälan och än så länge har vi inte fått in några anmälningar. Skulle man se något sådant här är det också viktigt att vara uppmärksam och tipsa oss på polisen.se eller genom att ringa 11414 så att vi kan åka ut och kontrollera. Det viktiga är också att inte skrämma upp hundägare i onödan så att det inte bara är ett rykte utan att man har rätt information.

Publicerad 05 April 2018 00:00