Linda startade egen insamling till Uganda

KRISTIANSTAD

. För drygt tre år sedan åkte Linda Westlin till Uganda för att hälsa på vänner. Hon insåg då hur stort behov landets invånare hade av hjälp utifrån och påbörjade själv en insamling.

– Jag visste innan min första resa till Uganda att det var ett väldigt fattigt land. Men exakt hur fattigt förstod jag inte förrän jag kom dit. Det är svårt att beskriva känslan men jag såg ett sådant stort behov både i städerna och ute i byarna att jag inte kunde låta bli att engagera mig, berättar Linda Westin.

I byn Kawampe möttes hon av många föräldralösa barn som sprang runt på gatorna och änkor vars män i många fall dött i aids. Hon berättar om hur barnen byggde sina leksaksbilar av små juicepaket som de skruvade fast fyra korkar på för att få dem att rulla.

– Jag trodde verkligen inte att fattigdomen var såhär stor. Det var som att ha skickats tillbaka i tiden hundra år. Samtidigt visar de här barnen och mammorna en otrolig glädje. Oavsett hur fattiga de är så är de otroligt givmilda och bjuder på vad de har om det så bara är en skål ris. Att se denna kärlek gjorde att man inte kunde åka hem utan att göra något.

Väl hemma började hon samla in gosedjur för att åka ner med. Och några månader senare återvände Linda Westlin för att dela ut gosedjuren till barnen i byn och fyllde också resväskorna med solcellslampor.

– Det är så otroligt mörkt. De flesta byar saknar ström så när klockan slår sju är det kolsvart. Med solcellslamporna får de lite ljus trots att de saknar ström. Så jag fyllde mina resväskor med lampor och gosedjur och tog mitt eget bagage i handbagaget. Detta uppskattades så otroligt mycket och jag känner att jag skulle vilja göra så mycket mer.

Hon drömmer om att i framtiden kunna bygga en skola i byn där även de allra fattigaste barnen är välkomna. Som det ser ut idag är skolan för de familjer som har råd och i många familjer tvingas flickorna vara hemma och ta hand om sina småsyskon istället för att gå i skolan.

– Jag vet att det krävs att jag startar en organisation eller förening för att kunna förverkliga den drömmen men det krävs att vi är fler för att det ska gå. Och som det ser ut nu gör jag detta helt privat. Förhoppningen inför nästa resa är också att få tag på en container som kan fyllas med kläder, tandborstar, tandkräm och tvål, då de tar väldigt mycket plats i resväskan när vi åkt ner tidigare.

Nästa resa väntas bli av i november i år. Och då följer också Susanna Kennethsdotter med. Hon ansvarar för Butiksloppis i Kristianstad där Linda Westlin också jobbar och där den som vill kan skänka saker som säljs till förmån för Ugandaprojektet.

– Det känns otroligt bra att vara med och bidra till ett sådant här projekt där vi vet att pengarna och kläderna som samlas in går direkt till människorna i Kawampe. Här går inte en del till löner eller andra saker utan allt som skänks till projektet går direkt dit och levereras personligen, säger Susanna Kennethsdotter.

Insamlingen som startade i höstas har redan genererat över 15 000 kronor och förhoppningen är att ännu fler väljer att bidra.

– Det är en hel del som tidigare sålt sina saker hos oss, som sedan väljer att skänka det som inte blivit sålt och det är vi väldigt tacksamma för. Tanken är att låta projektet fortsätta även framöver och alla saker märkta Uganda som säljs går direkt tillbaka till byn Kawampe.

– De här bidragen behövs så otroligt mycket och den kärlek och uppskattning vi får tillbaka när vi är på plats är obeskrivlig, berättar Linda Westlin.

Publicerad 04 April 2018 00:00