Nytt rekord för rut-avdrag i Kristianstad

"Vi anställer hela tiden för att hinna med efterfrågan"

KRISTIANSTAD.

Kristianstadsborna använder rut-avdraget mer än någonsin. Under föregående år gjorda man i kommunen avdrag på sammanlagt 33,7 miljoner kronor.

Av
Paola Nordgren

Under 2017 köpte 9,4 procent av invånarna i Kristianstads kommun rut-tjänster och gjorde avdrag på nästan 34 miljoner kronor, vilket är en ökning på nära 7 miljoner jämfört med året innan då man gjorde avdrag på 26,9 miljoner kronor.

Den tjänst som allt fler använder sig av och som är berättigad rut-avdrag är städning och flera städbolag bekräftar att de får allt mer att göra.

På Carinas städ och Allservice i Kristianstad efterfrågas både städning och flytthjälp. Och de märker att allt fler tar del av de hushållsnära tjänsterna som de erbjuder.

– Ja, det är så billigt så att alla utnyttjar det och vi har kunder från 20 år och uppåt. Man lejer helt enkelt bort städningen allt mer. Och vi anställer hela tiden för att hinna med efterfrågan, berättar Marcus Ohlsson, Chef Carinas Städ och Allservice.

Sedan rut-avdraget för två år sedan även innefattar flytthjälp så märker de också att efterfrågan ökat markant sedan avdraget infördes på tjänsten och man är medveten om att rut-avdraget gör skillnad.

– Ja, hade det inte funnits hade vi troligtvis inte haft fullt lika mycket att göra. Så det är klart att det spelar in.

Avdraget innebär att man slipper beskattning på 50 procent av arbetskostnaden. Det betyder att man grovt taget kan säga att rut-tjänsterna omsatte omkring 53,8 miljoner kronor i Kristianstads kommun förra året.

– Uppgången drivs framför allt av att flera typer av tjänster omfattas av rut-avdraget. Men vi ser också att acceptansen ökar. En trend är att antalet äldre som köper hushållsnära tjänster ökar. Det handlar inte bara om unga som behöver få livspusslet att gå ihop, säger Alexandra Jansson som är verksamhetsutvecklare för rut- och rot-tjänster på Skatteverket till Newsworthy.

Även om siffrorna också har ökat för avdragen hos boende i Östra Göinge från 2,9 miljoner 2016 till 3,6 miljoner under 2017 så är göingeborna något mer försiktiga till användande av rut-avdraget. Och andelen användare är näst sämst i hela Skåne och ligger långt under snittet för hela landet. I Bromölla köpte 10,9 procent av invånarna i Bromölla kommun rut-tjänster och gjorde avdrag på sammanlagt 4 miljoner kronor, jämfört med 9,0 procent och 2,8 miljoner kronor året innan.

Publicerad 02 March 2018 09:46

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag