Bandyprojekt på Challan skapar gemenskap

KRISTIANSTAD

. Willands IBK har i samarbete med Svenska innebandyförbundet startat ett innebandyprojekt på Charlottesborg. Förhoppningen är att man ska få upp intresset för sporten i området.

Arta Rexhepi bor själv i området och är den som ansvarar för projektet tillsammans med Sara Gustafsson.

De har varit ute i skolorna och informerat om projektet och varje tisdag kommer nu Willands IBK till Slättängsskolans idrottshall för att hålla i innebandyträningen. Integrationsprojektet som Svenska Innebandyförbundet driver i bostadsområdet Charlottesborg tillsammans med bland andra Kristianstad kommun, HSB samt innebandyklubben Willands IBK hoppas man nu ska integrera unga, genom sporten.

– Vi startade i december, så vi är fortfarande i uppstartsfasen, berättar Arta Reztzepi. Men man har redan fått ett flertal ungdomar att hitta till projektet.

Enligt Lovisa Engström som jobbar med integrationsfrågor i Skånes Innebandyförbund så hoppas man också att projektet ska göra innebandyn mer tillgänglig och samtidigt också öka mångfalden inom den skånska innebandyn.

Enligt Sara Gustafsson så har många nyanlända i åldern 17-24 år som projektet riktar sig till efterfrågat aktiviteter och trots att innebandy är nytt för många så är de positiva till att prova på.

– Vi är runt tio killar varje gång och det är roligt att de har börjat hitta hit. Nu hoppas vi också att boende i området och att svenska ungdomar också vågar sig hit och umgås över gränserna. Det enda problemet vi stött på hittills är att de nyanlända som kommer från hela kommunen har svårt att ta sig hem från den sena träningen då deras busskort slutar gälla klockan 20, berättar Sara Gustafsson.

Under vecka tio drar man också igång nybörjarträning för åldrarna 10-12 år. En grupp för tjejer och en grupp för killar, måndagar och onsdagar.

– Ja, det är dessa två spår vi kommer att fokusera på nu, ett lag för äldre i ett mixat lag och ett för yngre där vi delar på tjejer och killar. Och förhoppningen är att man kan skapa glädje och få in fler i föreningslivet som är en stor del av vårt samhälle. Och även om projektet bara pågår under 2018 så hoppas vi att detta med hjälp av Willands IBK kan bli något långvarigt som fortsätter även efter projekttiden.

Publicerad 22 February 2018 00:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag