Antalet föräldralediga pappor går långsamt uppåt

KRISTIANSTAD/BROMÖLLA.

Papporna tar ut allt mer föräldraledighet i Kristianstad visar den senaste statistiken. I Bromölla däremot har antalet pappor som tar ut föräldraledigt, sjunkit med 0,7 procent men siffrorna visar samtidigt ändå att de ligger kvar på samma nivå som övriga Skåne trots minskningen

Männen i Bromölla kommun tog under 2017 ut 27 procent av föräldraledighetsdagarna och i Kristianstad var den siffran på 25 procent. Det innebär att uttaget ligger på ungefär samma nivå som året innan för Kristianstads del.

Det dröjer med andra ord ett bra tag innan man är uppe på en jämställd nivå. Kristianstads kommun skulle med denna utvecklingstakten nå en 50-50-fördelning år 2031 och för Bromöllas del skulle en jämställd nivå nås året innan, 2030.

Anes Salemovic och Magdalena Svensson i Åsum har barnen Selma fyra år och Vincent snart ett år. De kom överens ganska tidigt om att Magdalena skulle ta merparten av föräldraledigheten men att Anes sedan skulle ta vid innan det var dags för förskola.

- Med första barnen tog jag strödagar lite då och då men nu med sonen kommer jag att vara ledig drygt tre månader. Det känns viktigt att vi pappor också är hemma med barnen och jag märker bland mina kompisar att det också blir allt vanligare att papporna tar ut sin föräldraledighet, säger Anes Salenovic.

Han tycker dock att det är viktigt att mamman är hemma den första tiden med barnet då barnen ofta är mer beroende av mamman den första tiden.

– Sedan tycker jag samtidigt att det är konstigt att vi inte får bestämma själva hur länge vi pappor ska vara hemma. Nu har vi 90 dagar som vi inte får lämna över till mamman. Detta borde vara frivilligt.

Magdalena Svensson håller med.

– Detta är något som varje familj borde få styra själva. Vilken uppdelning man gör borde ingen annan styra över. Det kan bero på så mycket, som ekonomi och jobb, vad som gör föräldraledigheten möjlig, menar Magdalena.

Enligt Niklas Löfgren som är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan så är den största förklaringen till uttaget av föräldradagar just föräldrarnas utbildningsnivå. Ju högre utbildning desto mer jämt fördelas dagarna. Speciellt om mamman har en högre utbildning och universitetsstäder tenderar att ligga högre i statistiken.

– Den utvecklingstakten vi haft under de senaste åren bygger i hög grad på politiska reformer som gjort uttaget mer jämställt. Man kan anta att det kommer krävas nya reformer för att upprätthålla samma ökning, säger Niklas Löfgren till Newsworthy.

Han tror att tillväxten kommer att mattas av, men att en 60-40-fördelningen skulle kunna vara en rimlig målsättning om runt nio-tio år både för Kristianstads och Bromöllas del.

Publicerad 09 February 2018 09:20

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.