Byggboom bidrog till pengar i kassan

KRISTIANSTAD. Kristianstads byggboom är en av orsakerna till att Kristianstad kommun i år kan presentera ett positivt bokslut för 2017. Det preliminära bokslutet visar på drygt 170 miljoner kronor i överskott, vilket är det bästa ekonomiska resultat i mannaminne. Överskottet innebär drygt 132 miljoner mer än vad som var planerat i budgeten.

– Det här är glädjande siffror, som speglar den byggboom som råder i Kristianstad. En stor del av överskottet kommer från markförsäljning och från den statliga byggbonusen som vi fick ta emot för det ökade bostadsbyggandet, säger kommunalrådet Pierre Månsson (L) på kommunens hemsida.

Även kommunalrådet Anders Tell (S) är nöjd med resultatet men säger att en god planering och uppföljning behövs för att man ska klara att upprätthålla kvaliteten i välfärden på sikt.

Ett visst överskott i det kommunala bokslutet är nödvändigt för att kommunen ska kunna finansiera kommande investeringar och framtida pensionskostnader. Förra året satsades 745 miljoner kronor i investeringar, bland annat i bygget av förskolor och skolor, i arenaområdet och i vatten och avlopp.

Publicerad 08 February 2018 07:42

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.