Kyld mat ska ge större valmöjligheter

HÄSSLEHOLM.

Under fyra månader i vår kommer Hässleholms äldre i område väster att vara en del av ett försöksprojekt där hemtjänsten levererar kyld mat istället för varm mat.

Tanken med Omsorgsförvaltningens projekt är en större valmöjlighet för brukarna men också för att kunna frigöra tid för de anställda som istället kan ägna sig mer åt omvårdnadsbiten.

– Vi började titta på alternativ redan 2016 och då tittade vi på möjligheterna att leverara fryst mat. Men vi insåg att de företag som erbjöd detta inte nådde upp till de krav vi önskade och började istället titta på kyld mat, vilket många kommuner redan erbjuder idag, berättar Conny Pettersson, projektledare och enhetschef Omsorgsförvaltningen.

Man har nu i ett samarbete med Fazer som levererar kyld mat, gjord från grunden och med svenska råvaror till största del ingått en testperiod med start den 2 mars.

– Vi kommer att utvärdera projektet under tiden för att se hur det fungerar men vi ser många fördelar med detta, då valfriheten ökar från en alternativ rätt i veckan för de som använder sig av tjänsten till totalt 21 rätter att välja mellan. Varje leverans görs i början av veckan, vilket kommer att innebära att veckans rätter finns hemma och du kan välja din veckomatsedel själv och också vilken tid på dagen du vill äta.

Förutom att också avlasta kommunens kök, som i många fall är nedgångna så ser man också positivt på att personalens tid frigörs och den tid kan nu läggas på omvårdnad istället för att dagligen köra ut varm mat.

– Vi har redan i dag brist på personal och det kommer tyvärr att bli värre då många pensionsavgångar väntar. Genom en matutkörning i veckan som görs av Samhall så kommer vi att kunna prioritera om betydligt när det gäller personalen.

Margareta Lindqvist är en av de pensionärer som fick möjlighet att testsmaka några av de rätter som kommer att finnas som alternativ när projektet drar igång.

– Jag är positiv till förändringen. Fler valmöjlighet och att man kan äta maten när man önskar är ett stort plus.

Publicerad 18 January 2018 15:30

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag