Bilförare saknar respekt för hästekipage

"Tur att det inte hänt någon allvarligare olycka ännu"

TOLLARP. Sandra Sjölander är trött på bilförare som inte visar hänsyn när de kör förbi. Det är inte heller ovanligt att förarna tutar eller gasar när de passerar. Vilket har fått flera ryttare att oroa sig för sin säkerhet.

Av

Enligt Trafikverket betraktas hästen som ett fordon som hör hemma på vägen och inte gång- eller cykelbanan.

– Vi har lika stor rätt att rida på vägen som de har att köra där, då vi också räknas som ett fordon enligt lag, även om det inte är motordrivet. Och hade vi haft en annan möjlighet för att ta oss till ridstigarna så hade vi självklart valt den. Men som det ser ut nu så har vi inget val och måste rida en bit längs med vägen, vilket dagligen innebär en risk, då respekten är väldigt dålig.

Emmy Thorfalk som också måste rida längs vägen för att ta sig till skogarna har samma syn på situationen och menar att det inte är ovanligt att folk tutar bakom dem.

– Det är tur att det inte hänt någon allvarligare olycka ännu men vi har haft flera tillfällen där hästarna blivit skrämda och då tagit ett steg ut i vägen, Kör bilarna då väldigt nära är det lätt att det händer en olycka. Dessutom har jag ofta barn som rider med och att man då inte respekterar reglerna tycker jag är allvarligt.

Häromdagen var en tioårig flicka på väg att ramla av då en bil skrämde hästen, som i sin tur hoppade till.

– Det är tunga djur vi pratar om. Runt 700 kilo innebär också stora skador på en bil om man kör på en häst och vad bilförarna kanske inte vet är att det är deras fel om en olycka inträffar. Du skadar inte bara människor och djur utan får också stå för skador och självrisker själv. Den senaste händelsen när flickan höll blev skrämd är polisanmäld och de ser väldigt allvarligt på händelsen, berättar Sandra Sjölander.

Enligt Emmy Thorfalk är det många som anser att ridande inte har på vägarna att göra men hon menar att de har rätten på sin sida och har lika stor rättighet att använda sig av vägen som alla andra.

– Vi plockar upp efter hästarna om de skulle göra ifrån sig på gatan och vi ser alltid till att vara fullt synliga. Det är bara tråkigt att man ska behöva vara rädd och känna obehag när man är ute och rider, för att bilförare inte kan respektera försiktighet när man passerar. Vi borde kunna samsas. Visar vi respekt, anser jag att vi borde få det samma tillbaka.

Enligt Pernilla Melander, kommunikationsansvarig på Agria Djurförsäkring så skulle olyckor med häst och ryttare kunna undvikas om kunskapen om hästar i trafiken ökade. Hästar som är flockdjur springer hellre än går till attack för saker som gör dem rädda. Tempo och riktning kan ändras på mindre än en sekund och enligt Agria är föraren i prncip alltid den som blir ersättningsskyldig vid en olycka.

Möt hästen säkert:

Sakta in

Håll avståndet

Fäst blicken på hästen - den kan ändra riktning och tempo väldigt snabbt

Låt ekipaget passera eller kör förbi sakta

Publicerad 09 January 2018 13:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag