Tvingades fly landet efter att hela assistansersättningen drogs in

KRISTIANSTAD.

Zandra Runngren Roos föddes med en cp-skada och behöver assistans dygnet runt. Men när assistansersättningen oförklarligt drogs in så hade Sandras liv kunnat sluta illa då hon inte klarar sig några längre stunder utan hjälp. En av assistenterna, Veronica Håkansson valde dock att stanna kvar, utan ersättning och fick under åtta månader göra fem assistenters jobb, utan lön vilket inte var hållbart i längden och satte både Sandra och Veronica i svårigheter.

Zandra Runngren Roos bodde tidigare i en egen lägenhet i centrala Kristianstad. Tack vare sina fem assistenter kunde hon leva ett någorlunda normalt liv. Assistenterna gjorde det möjligt att resa och ha ett aktivt liv trots att hon endast kan röra sina händer och fingrar.

Men för drygt två år sedan fick Zandra ett brev från Försäkringskassan som berättade att assistansersättningen skulle utredas och under tiden stoppades alla utbetalningar, vilket i sin tur bidrog till att assistenterna tvingades sluta. Zandra skulle få sitta ensam i sin lägenhet utan förmåga att klara sig själv. Veronica Håkansson kände dock att hon inte kunde lämna Zandra liggande ensam och bestämde sig för att flytta in hos Zandra och hjälpa henne.

Trots flera kontakter med Försäkringskassan fick de inget svar på varför man dragit in ersättningen. En av Försäkringskassans chefer föreslog i stället att Zandra skulle flytta in på ett särskilt boende där hon kunde få hjälp med det absolut nödvändigaste. Och enligt Veronica så dumförklarade han Zandra genom att prata över hennes huvud som att hon inte förstod vad som sades.

Veronicas syster Heelena Lindholm Toft har bara kunnat se på hur både Zandra och Veronica brutits ner i takt med att förklaringarna uteblev och månad efter månad passerade.

– De tidigare assistenternas uteblivna löner gjorde också att Zandra hamnade hos Kronofogden och hon blev samtidigt av med lägenheten precis som Veronica då hyrorna inte kunnat betalas då båda två efter indragningarna saknade inkomst, berättar Heelena Lindholm Toft.

Utan bostad och inkomst valde Veronica och Sandra att söka sig till Cypern och hittade ett billigt boende, samtidigt som Veronica hittade ströjobb som innebar att de kunde få in några kronor att leva på. Tillfälliga arbete där hon kunde ta med Zandra så att hon inte lämnades ensam.

– De valde att fly Sverige då de inte hade någon annanstans att ta vägen. Med Kronofogden efter sig är det svårt att få boende i Kristianstad och de är också rädda att Kronofogden tar det enda Sandra äger, vilket är hennes hjälpmedel och dessa är livsnödvändiga, berättar Heelena Lindholm Toft.

Hon ser också på sin syster som är totalt slutkörd. Samtidigt som hon tar hand om Zandra har hon jobbat som diskare och panta burkar för att de båda ska överleva. Vilket har inneburit jobb dygnet runt.

Efter åtta månader kom utbetalningarna igång igen men den retroaktiva ersättningen för de åtta månader utan utbetalningar har fortsatt att utebli. I oktober 2016 lovade chefen på Försäkringskassan att man skulle hantera ärendet skyndsamt men det har nu gått ett år och ingenting har hänt. Och trots påstötningar från Veronica och Zandra så fortsätter svaren att utebli på frågan varför utbetalningarna dröjer eller varför de från början blev stoppade.

På Försäkringskassan anser man att det saknas korrekt redovisning för att assistansersättningen ska kunna betalas ut och att det är därför som utbetalningarna stoppades.

– Det är självklart väldigt tråkigt för Zandras del men vi tycker att vi har informerat vad som krävs för att utbetalningarna ska kunna göras. Zandra har varit sin egen arbetsgivare och då krävs tillstånd från IVO samt korrekt redovisning med tidrapporter och vilka utgifter man haft. Tycker man det är svårt med administrationen, vilket ställer en del krav så så finns det en möjlighet att låta kommunen sköta assistansen, menar Birgitta Lindgren, områdeschef Försäkringskassan.

När Lokaltidningen pratar med Birgitta Lindgren så lovar hon att så fort korrekt redovisning kommer in så kommer man att lösa den retroaktiva utbetalningen omgående.

– Det är just detta som är det stora problemet med Försäkringskassan, att de säger att det saknas uppgifter när de redan fått in precis allt som finns, varenda bokföring, kvitto och tidrapport är överlämnat och när vi ställer frågan om vad som saknas mer kan de inte specificera de uppgifter de påstår sakna. Då är det svårt för Zandra att lämna in något mer när hon inte får svar, säger Helena Lindholm Toft.

– Ingen ska behöva bli behandlad så som Zandra blir behandlad i det här fallet, säger Veronica Håkansson som i stort sett gett upp hoppet om myndighetskontakterna i Sverige.

Publicerad 20 December 2017 01:53

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag