Kenth skriver historia

ÅHUS. I drygt 16 år har Kenth Olsson skrivit på boken, Åhus- och Yngsjötraktens historia. Nu är äntligen sista ordet skrivet och Kenth beskriver både lättnad och vemod.

– Ja, känslan är svår att greppa, samtidigt som en gudomlig lättnad infinner sig så uppstår i samma stund ett tomrum med stänk av vemod, säger Kenth Olsson.

Det som tagit mest tid är insamlandet av material, beskrivningen av Yngsjö IF,s 70-åriga historia, från ängagäng till framgångsrikt fotbollslag och inte minst kontakt med källor i ämnet, Bosse Dynamits bankkupp i Åhus som Kenth skrivit om i detalj.

På 320 sidor och med över 200 foton får läsaren följa med genom bankkuppen, höra vad källorna har att säga om händelsen och hur Bosse Dynamit lyckades bli mångmiljonär.

– Ja, Bosse Dynamit blev en mycket förmögen man efter Åhuskuppen, då han kunde behålla allt byte som ingen gjorde anspråk på, vilket var absoluta merparten. För att få till kapitlet fick jag detaljgranska alla polisdokument och alla rättegångshandlingar, läsa flera års samtida dagstidningar och göra många intervjuer.

Vad är det med just Åhus och Yngsjös historia som fascinerar?

– Åhus uppvisar en anrik historia, blev redan tidig medeltid en ärkebiskoplig gudsstad, Yngsjö är ”världsökänt” för Yngsjömordet, En anledning till att titeln inkluderar Yngsjö är att detta samhälle aldrig tidigare fått sin spännande historia nedskriven – förrän nu.

Publicerad 05 December 2017 12:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag