Antalet bönder minskar men Henrik trivs med gårdslivet

VITTSKÖVLE. Antalet bönder minskar i Skåne. I fjol fanns det knappt 15 500 heltidsjordbruk i hela landet men Henrik Nilsson, lantbrukare på Vittskövle Gods ser positivt på framtiden.

Att driva något eget lantbruk har han dock inga planer på, trots att han själv vuxit upp på familjens gård i Blekinge.

– Ja, jag är uppvuxen på gård och att jag skulle jobba med lantbruk var givet. Jag har aldrig tänkt tanken på att göra något annat, så för mig var valet ganska självklart, säger Henrik Nilsson.

Idag är han dock anställd på gården i Vittskövle på heltid och ser positivt på den bekvämligheten det innebär att vara just anställd.

– Min bror tog över mina föräldrars gård och den var för liten för att kunna försörja oss båda. Och det här passar mig bättre, det är ett otroligt fritt och varierande jobb som innebär allt från djurhållning och jordbruk. Dessutom vet jag vad det innebär att driva en egen gård. Att börja från noll och starta upp en gård i den storlek som krävs är nästan omöjligt och väldigt kostsamt. Förr kunde man försörja sig på en mindre gård, det kan man inte idag.

På gården Henrik Nilsson jobbar idag finns både grisstall och åkermark, dessutom arrenderar man ut en del av marken till Lyckås som odlar morötter.

– Jag har varit här i 14 år och ser mig jobba här även i framtiden. Den här gården har blivit mer än ett jobb, den är som mitt andra hem och jag bryr mig om gården som om den vore min egen.

Han anser inte att man märker av någon minskning av antalet lantbruk. Blir någon gård till salu är det istället ofta någon annan som tar över menar han.

– Men visst har branschen blivit tuffare lagar och regler förnyas hela tiden. Det kommer nya regler som ska följas och det görs hårdare kontroller för varje år. Men att göra något annat än det här finns inte, säger Henrik Nilsson.

Publicerad 30 November 2017 14:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag