Linus delade ut glasögon i Tanzania

Han gav de boende en ny syn på livet genom nya glasögon

KRISTIANSTAD. För några veckor sedan kom Linus Johansson tillbaka till Krisianstad från Tanzania efter att ha spenderat en dryg vecka i Zanzibar och gett människorna där en ny syn på livet genom att erbjuda fria synundersökningar och dela ut gratis glasögon.
Hela året har Specsavers i hela landet samlat in glasögon i sina butiker. Sådant som kunderna har hemma och som inte används har kunnat lämnas in, allt från solglasögon till läsglasögon och Linus Johansson var en av fyra personer som åkte ner för att överlämna glasögon till de som behöver.
Totalt samlade man in över 14 000 glasögon i hela landet varav runt 200 stycken kom från Kristianstadborna.
– Det har varit ett stort engagemang från Kristianstadborna och de har varit väldigt generösa och tömt sina lådor där hemma från glasögon de inte längre använder men som kan göra stor skillnad för någon annan, vilket var helt fantastiskt, säger Linus Johansson.
Han jobbar själv som optiker och när han i höstas fick veta att han valts ut att få åka till Tanzania tillsammans med tre andra i projektet började tankarna rulla.
– Det var klart att man var väldigt nervös inför den här resan. Man visste att man skulle utföra sitt arbete utan den teknik vi har i dag. Man visste att väldigt många är i behov av glasögon men inte har råd att köpa några egna. Men så fort man hade påbörjat första undersökningen så slappande man av och kunde göra sitt jobb.
På plats ringlade också köerna långa flera timmar innan de öppnade upp för undersökning och många av de som kom önskade bara sig ett par solglasögon för att kunna skydda sig från den starka solen.
– Man tar så otroligt mycket för givet här hemma och att få komma ner och se hur människor bor och att kunna hjälpa på plats är något jag gärna skulle vilja göra igen.
Under fyra dagar hann de med att hjälpa 1070 stycken personer med glasögon och de som inte kunde hjälpas på plats skickades vidare till en specialist.
– Vi hade till exempel inga progressiva glas med oss eftersom de är så personliga. Förutom det hade vi nog det mesta med oss. Att dessutom kunna hjälpa en grupp föräldralösa barn som kom för att få hjälp kändes väldigt skönt, där ser man verkligen att man gör skillnad eftersom de inte har dem förutsättningarna andra barn kanske har. Att också få se många äldre som gått länge utan att kunna se, nu med egna glasögon kan läsa igen och se hur det lyser glädje i ögonen, sådant värmer och jag hoppas verkligen att jag får chansen att göra detta någon gång i framtiden igen, säger Linus Johansson.

Många glada miner var det när man kunde se igen. Foto: Christopher Hunt

Många glada miner var det när man kunde se igen. Foto: Christopher Hunt

LÅnga köer väntade dagligen på att få sina ögon kollade. Foto: Christopher Hunt

LÅnga köer väntade dagligen på att få sina ögon kollade. Foto: Christopher Hunt

FAKTA:
Totalt delade man ut 2000 par glasögon på plats.
200 kilo vägde glasögonen man tog med sig. De glasögon man inte delade ut lämnades kvar till nästa års besök.

Publicerad 20 March 2017 08:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag