Hårt tryck på sommarens vikariat

KRISTIANSTAD. Ungdomsarbetslösheten varierar en del i länet men minskar sedan några år stadigt i hela området. Och för de som saknar arbete är det nu hög tid att söka de tillfälliga tjänster som ökar under sommarmånaderna.
Totalt räknar man på Arbetsförmedlingen med att man får in tusentals sommarjobb varje sommar och bara i januari kunde man erbjuda 4200 stycken sommarvikariat vilket är en kraftig ökning jämfört med föregående år då den siffran i januari 2016 låg på 1900 sommarvikariat vilket innebär en ökning med 2300 stycken tillfälliga tjänster.
– Det är en bra ökning och vi ser en allt bättre arbetsmarknad som möjliggör det här. Samtidigt väljer också arbetsgivarna att gå ut allt tidigare för varje med sina ansökningar. Det är en lång process att anställa och trots att man väljer att gå ut så tidigt som i januari så blir ett sommarvikariat kanske klart först i maj någon gång. Dessutom vill arbetsgivarna vara ute i god tid också för att säkra upp kompetensen så att de hinner hitta vad de söker, säger Tina Gunnarsson, chef för Arbetsförmedlingen Kristianstad.
Att inleda sitt arbetsliv med ett sommarvikariat ser arbetsförmedlingen också som ett bra sätt in i arbetslivet och ger också i många fall möjligheten till vidare arbete.
– Det handlar ofta om att man får stanna kvar som timvikarie så att börja med ett sommarvikariat kan absolut vara en bra väg att gå. Samtidigt ser vi tydligt att de som söker inte bara är unga vuxna. Bland de sökande finns alla åldersgrupper och det är en viss konkurrens även om sommarvikariaten.
Precis som de senaste åren där störst behov av vikarier funnits inom vår och omsorg, samt inom säsongsbranscherna så ser det likadant ut även i år.
– Vi har många vikariat inom omsorgen men också i turistbranschen och även inom kriminalvården efterfrågas sommarvikarier precis som stora företag som till exempel Scan, där vi till och med ordnar rekryteringsträffar för att fylla det stora antalet vikarier som de behöver.
När sommaren närmar sig går Arbetsförmedlingen också ut och följer upp var de vakanta sommartjänsterna inte blivit tillsatta finns. För att kunna tillgodose arbetsgivarna händer det också att man utbildar arbetssökande för de specialkompetenser som man inte hittat personal till.


Visste du att:
Antalet arbetslösa ungdomar i åldrarna 18-24 år var i länet under januari månad runt 10 000. Den senaste statistiken visar också på en lägre arbetslöshet bland unga kvinnor jämfört med män. Högst ungdomslöshet i Skåne hade Östra Göinge med 26,8 procent strax under kommer Hässleholm på 20,3 procent.

Publicerad 14 March 2017 06:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag