Freddi väljer att satsa både i galleria Boulevard och i C4-shopping

”Hade någon frågat mig om att starta eget för två år sedan hade jag sagt aldrig”

KRISTIANSTAD. Han har aldrig sett sig själv som egen företagare eller haft drömmar om att starta eget. Egentligen var planen istället att jobba lite mindre när han blev pappa för ett och ett halvt år sedan men nu står Freddi Kärsbo med ett eget café i Galleria Boulevard och snart öppnar han ännu ett på C4-shopping i Hammar.
– Ja, det är lite overkligt faktiskt och verkligen inte jag. Hade någon frågat mig för två år sedan om jag hade planer på att starta eget hade jag sagt, aldrig. Jag är alldeles för orolig som person och verkligen inte chefstypen. Men efter att ha jobbat som platschef i några månader fick jag frågan om att ta över och då tänkte jag om och nu har jag drivit stället som mitt eget sedan december 2015, vilket har fått mig att utvecklas som person inte minst, säger Freddi Kärsbo.
Redan på gymnasiet valde han hotell- och restaurangprogrammet, där restaurangbiten var det intressanta. Under sin skoltid jobbade han dessutom både på Patrick Tribo Restaurang & Cocktailbar och Bar-B-Ko, vilket han fortsatte med även efter gymnasiet.
– Det blev mycket kvällar och nätter och det gjorde att man levde med en livsstil som var ganska påfrestande.
Och efter ett halvår i Åre kombinerade han restaurangjobbet med kockjobb på café, vilket innebar kvällar men också dagtid.
– Det var mycket jobb, samtidigt ville jag gärna behålla kontakten med gästerna som man inte får när man står i köket, vilket gjorde att jag tyckte det var en bra kombination. När jag sedan skulle bli pappa valde jag bort restaurangbiten för att få mer tid hemma med min son men ganska snart fick jag det här erbjudandet om att ta mig an Le Croissant och jag funderade länge innan jag till slut sa ja.
På frågan om hur han är som chef så svarar Freddi Kärsbo att han är under utveckling.
– Det var mycket roligare än jag någonsin trott, samtidigt var det också mycket svårare och det här med personalansvar kräver en hel del och jag har faktiskt fått en helt annan respekt för mina tidigare arbetsgivare efter att nu har varit i deras sits ett tag. Och jag har funderat mycket på hur man ska agera i olika situationer när det gäller personal. Det är inte lätt att hitta bra personal, samtidigt är jag otroligt nöjd med personalen jag har i dag och jag ser mig nog mer som en kollega än en chef i många fall.
Att han nu väljer att utöka med ännu ett ställe i Hammar när det nya köpcentrat öppnar 2018 ser han som en utmaning.
– Det skrämmer mig lite att satsa men man måste våga och jag tror inte riktigt på att sitta hemma och sura över att staden växer för. Nu när det är klart att Hammar blir verklighet får vi istället jobba mot samma mål, att Kristianstadborna vill bo kvar i Kristianstad och att se till att här finns jobb. Den här gången får jag dessutom vara med från starten och bokstavligen vara en del av byggprocessen, vilket är väldigt roligt. Samtidigt är det med skräckblandad förtjusning som jag tar det här steget. Och jag hoppas verkligen att det ska finnas plats för två stycken Le Croissant i Kristianstad.
– Jag vet att de har saker på gång här i gallerian också, vilket är roligt. Jag väljer att ta en dag i taget och trots att jag är en orolig själ måste man tro på det man gör.

Bäst trivs Freddi Kärsbo med att serva kunderna och ha överblick över cafét. Foto: Paola Nordgren

Bäst trivs Freddi Kärsbo med att serva kunderna och ha överblick över cafét. Foto: Paola Nordgren

Det görs en hel del kaffe under en dag.

Det görs en hel del kaffe under en dag.

Publicerad 03 March 2017 07:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag