BILDEXTRA:

Andreas klär ut sig under lektionerna

"Vill visa ungarna att man inte behöver vara tråkig"

Av
Felix Alnemark

Felix Alnemark

TOLLARP. Högstadieläraren Andreas Andersson i Tollarp håller lektioner utklädd till Isaac Newton, Albert Einstein och Pythagoras. Syftet är både att förmedla kunskap och budskapet om att våga gå sin egen väg.
Med hjälp av frisörsalongen Ett strå vassare, kläder från second hand och en hel del drös fantasi kan Andreas Andersson förvandla sig till historiens kändaste vetenskapsmän.
– Jag vill visa ungarna att man inte behöver vara tråkig som vuxen och att man inte tappar ansiktet för att man spökar ut sig.
För fyra år sedan lät Andreas Andersson bli att klippa och raka sig för att vara jultomte på Axonaskolan. Men det hela rann ut i sanden. I stället fick han idén att låta sina elever rita fem galna frisyrer i olika längd. Sedan gick han till frisören och förverkligade de olika teckningarna, en efter en.
– Året efter tänkte jag att jag skulle ta det ett steg längre och göra det till riktiga karaktärer.
Under en temavecka var han olika figurer ur Tintin-böckerna.
Sedan har det fortsatt med naturvetenskapliga karaktärer under en temavecka varje höst.
– Jag har varit Charles Darwin på måndagen. På tisdagen har jag varit Albert Einstein och haft en fysikshow i aulan med flytande kväve. Jag var också Pythagoras med risigt självförtroende och fick hjälp av ungarna att bevisa att min teori, Pythagoras sats, stämmer.
En dag stod Alexander Bell i elevernas klassrum. Han var besviken över alla smart phones och att han inte fick tillräcklig uppskattning av eleverna för sin uppfinning telefonen. Andreas Andersson trodde att fysikshowen med Einstein skulle vara den mest uppskattade hos eleverna. Men så var inte fallet.
– De tyckte Darwin var roligast för då fick de själva vara delaktiga och inte bara mottagare.
Att planera upptågen, kläderna och frisyrerna kräver en del tid. Andreas brukar använda en del av sommarlovet till att sitta med mobilen och googla och göra research. Sedan går han till second hand-affärer och köper rekvisita. Det har blivit många timmar hos frisören. Bara i år har han suttit tolv timmar i frisörstolen.
– De tycker det är roligt att göra saker som inga andra kunder ber om. Som att bleka skägg.
Vilka reaktioner har du fått?
– Det är många glada tillrop. En gång när jag var Beast i X-men och helt blå i ansiktet var rektorn med som Wolverine.
Men någon teaterapa eller scenpersonlighet vill Andreas Andersson inte skriva under på att han är.
– Absolut inte. Jag är så långt från amatörteater man kan komma. Jag fick frågan om jag kunde vara med i Gomorron Sverige som en kvinnlig forskare. De ville sätta ett genusperspektiv på det hela vilket jag är helt för. Men det ligger bekvämlighetsmässigt utanför min personlighet att ha kvinnokläder. Jag hoppas att en kvinnlig kollega kan ta upp den manteln. Jag är bekväm när det landar på min hemmaplan för de här gubbarna vet jag en hel del om.
Vad hade du själv tyckt om dina lärare hade gjort något liknande när du gick i skolan?
– De lärarna man kommer ihåg är de som stack ut. Lärare som sagt klokskap. De som vågade säga vad de tyckte, de som vågade gå utanför normen. Jag minns en lärare där eleverna klagade på att de fick för mycket prov och de frågade om hon inte förstod att det gjorde henne impopulär. Hon sa att ”Om jag ville vara populär finns det tusen andra saker jag hade kunnat göra. Jag är här för att jag vill lära er saker”. Det har jag burit med mig. Det är klart att det är kul att vara populär men det viktigaste är att jag är anställd för att lära eleverna saker, säger Andreas Andersson.

Se fler av Andreas fantasifulla utklädnader genom
att klicka på bildspelet!

Publicerad 04 January 2017 13:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag