Karin Sandberg, Mathilde Bojen och Elin Galvan i hiphopkollektivet T.W.A.T besöker Bromölla den 22 april. Foto: Olle Enqvist på Syrran

Karin Sandberg, Mathilde Bojen och Elin Galvan i hiphopkollektivet T.W.A.T besöker Bromölla den 22 april. Foto: Olle Enqvist på Syrran

Bromölla får besök av T.W.A.T

NÖJE. Tjejerna i T.W.A.T är trötta på att hela tiden jämföras med killarna i hiphopbranschen de vill bara kunna förmedla musiken på sitt sätt och se möjligheter istället för att begränsas över hur det bör låta.
– Vårt tänk har hela tiden varit att producera all text och musik på egen hand samt att försöka se möjligheter i allt. För mig har T.W.A.T varit en slags ”frizon” där vi har tillåtits skapa hiphop på vårt eget sätt utan att känna att vi har varit beroende av de oskrivna regler som finns för hur hiphop ”ska” låta. Det har varit en slags ”trygg zon” där vi har kunnat leka oss fram både text- och produktionsmässigt och vi har kunnat skapa låtar på vårt eget sätt, berättar Karin Sandberg en av medlemmarna i hiphopkollektivet.
De senaste månaderna har de spenderat i Brasilien och Peru, bland annat för att samla inspiration men också för att arbeta med sin EP och samarbeta med lokala hiphopartister på plats.
– Ja, vi har spelat in låtar, gjort musikvideos, gjort livespelningar dessutom. Vi tror inte på att sitta hemma och vänta på möjligheten. Den måste man ta själv. Som ny grupp kan det vara svårt att få spelningar då ingen har hört talas om dig eller hört din musik. Det vi gjorde innan vi hade färdigställt vår första låt var till exempel att sätta ihop de hela (och halva) låtar vi tidigare gjort på egen hand till ett gemensamt program. På så sätt hade vi helt plötsligt flera låtar och kunde göra spelningar. Det vi också gjorde var att ordna egna event där vi uppträdde själva samt bokade andra artister. Med andra ord, istället för att vänta på att det fanns plats på scenen för oss skapade vi en egen scen. Genom dessa event fick bokare upp ögonen för oss och spelningarna började komma. Sedan vi ordnade vårt första event i februari 2015 har vi spelat regelbundet på event, festivaler och klubbar främst runtom i Skåne men även runtom i Sverige.
Den 22 april är det dags för Bromölla, vad kommer publiken att få se då?
– Publiken kommer få se en 40-45 minuters hiphopshow. Vi kommer att blanda olika typer av beats och beröra många olika ämnen med rapp och sång. Nya låtar från vår kommande EP kommer att premiärspelas och om jag skulle beskriva spelningen i tre ord skulle jag säga att den blir stark, nyskapande och medryckande.

Publicerad 15 April 2016 08:00