”Att finnas där är det viktigaste”

KRISTIANSTAD. Sedan 2012 har föreningen VSFB, Vi som förlorat barn haft samtalsgrupper i Kristianstad och sedan i fjol har man nu en helt egen förening. – Ja, vi kände att det var viktigt att vara en egen förening för att kunna göra mer för våra egna medlemmar, berättar Sofie Rönn Kjellqvist.
Hon tillsammans med Gunilla Karlsson startade samtalsgrupperna när de själva mist ett barn och tyckte att det saknades någonstans att vända sig.
– Jag förlorade min son för sju år sedan och det fanns absolut ingenstans att vända sig. Det där fina skyddsnätet som man trodde fanns uteblev helt. Ett år senare blev jag kontaktad av en diakonissa i Fjälkinge som skulle starta en sorgegrupp och där träffade jag Gunilla och vi kände att vi ville göra något mer och kontaktade VSFB i Göteborg och med hjälp av dem startade vi upp i Kristianstad.
Att mista ett barn är svårt att föreställa sig när man inte varit där själv men hos VSFB så har alla stödpersoner själva mist ett barn och vet vad de som kommer till stödgrupperna går igenom.
– Vi vet att det inte finns några ord som kan trösta en sörjande förälder eller ett syskon. Det handlar om att vara där som medmänniska och vara en axel att gråta ut mot, lyssna och finnas där. När man har mist ett barn märker vi hur många det är som försvinner i ens närhet. Man vet inte hur man ska bete sig. Det gör ont, det också. Många av oss behöver bli mycket bättre på att bemöta. När man mister ett barn tror man att det inte går att överleva den sorgen. Vår uppgift som stödpersoner är att visa att det går att överleva, inge hopp om att livet går vidare på något konstigt sätt, det blir aldrig som livet innan barnets död men med tiden kan man hitta sitt nya liv, livet efter sitt barns död och det kan faktiskt bli innehållsrikt det också.
– Jag bär min son inom mig, jag försöker se det vackra i livet för honom också. Jag försöker skratta och njuta för honom också. Sorg och glädje går hand i hand idag
I dag finns fem utbildade stödpersoner i föreningen i Kristianstad som också själva mist ett barn. De håller varje månad i samtalsgrupper där gruppens önskemål får leda mötena. Vilket varierar från samtal, tema, diskussioner och aktiviteter.
– Man kan väl säga att vi är en förening som ingen egentligen vill vara med i men som verkligen är superviktig och behövs. En förälder ska inte överleva sitt barn. Sedan spelar det mindre roll om det är ett spädbarn eller ett vuxet barn. Barn är barn så länge det finns en förälder som sörjer. Och har man en gång blivit medlem så stannar man och återkommer i perioder när man känner att man behöver lite extra stöd.
I dag är VSFB i Kristianstad ett hundratalmedlemmar och vill man komma i kontakt med föreningen så är mejladressen kristianstad@vsfb.se hemsida www.VSFB.se

Publicerad 26 January 2016 08:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag