Malin Rosén fick jobba mycket med sin självkänsla innan hon förstod att det var där problemet låg. Men i dag är hon frisk och hjälper andra med ätstörningar att bli friska. Foto: Paola Nordgren

Malin Rosén fick jobba mycket med sin självkänsla innan hon förstod att det var där problemet låg. Men i dag är hon frisk och hjälper andra med ätstörningar att bli friska. Foto: Paola Nordgren

Ätstörningarna höll på att ta livet av Malin

Men nu hjälper hon andra att bli fria från sjukdomen

ÅHUS. Ju sötare och smalare, desto mer bekräftelse fick tjejerna runt Malin Rosén. Med ett stort bekräftelsebehov föddes en ätstörning som höll på att kosta Malin Rosén livet.
– Jag kände redan tidigt att jag hade ett stort bekräftelsebehov. Jag tyckte inte att jag var särskilt bra på något men kände redan i början av tonåren att jag kunde få bekräftelse för mitt utseende och det levde jag på.
I kompiskretsen var utseende väldigt viktigt och det pratades ofta om vilka dieeter som fungerade. Malin Rosén tyckte dock inte att något sådant fungerade och slutade helt enkelt att äta istället.
– Jag levde på mjölk och något äpple då och då. Samtidigt såg jag det inte som en ätstörning där och då. Då var bara målet att bli smal för att få mer komplimanger. Jag tyckte att smala tjejer såg så lyckliga ut och så fort jag fick en komplimang ville jag bara ha mer.
Hon beskriver hela tonåren som en mörk tid. En tid då allting handlade om att passa in och bara hon blev lite, lite smalare så skulle allting bli bra. Att hon knappt orkade gå till bussen eller blödde näsblod allt oftare var inget som hon förknippade med att hon inte åt.

Undvek hemmet

För att hennes föräldrar inte skulle märka något höll hon sig hemifrån, skyllde på att hon precis ätit och klädde sig i stora kläder.
– De märkte förstås men jag tog inte åt mig av vad de sa och höll mig istället ännu mer hos kompisar och var i princip aldrig hemma.
En dag förbjöd hennes föräldrar henne att gå på en fest om hon inte åt innan hon gick.
– Jag valde då att vara hemma från festen istället för att äta och det var nog första gången både jag och mina föräldrar insåg att detta var ganska allvarligt. Som någon sjuk i ätstörningar så levde jag i förnekelse och det var nog här någonstan jag började inse att jag behövde hjälp att ta mig ur det här. Eftersom jag också börjat med att skada mig själv genom att skära mig så tog mina föräldrar mig till Bup. Men jag kände ganska snabbt att de inte hade den hjälpen jag behövde.
Malins pappa kontaktade livscoachen Mia Törnblom och genom att få hjälp med att bygga upp sin självkänsla har Malin sakta men säkert fått en ny syn på sig själv och insett att hon duger som hon är.

Räddade mitt liv

– Jag förstår ju i dag att allt handlade om dålig självkänsla och tankar om att jag som person inte var värd någonting. Den hjälpen jag fick genom Mia önskar jag att alla som behöver skulle få. Den här sjukdomen syns utåt men det är bara symtomen, det mesta sitter inuti. Att pappa tog kontakt med Mia räddade mitt liv. I dag har jag och mina föräldrar en väldigt bra kontakt och jag är glad att de alltid funnits där och aldrig gett upp trots at jag gett upp många gånger.
I dag är Malin Rosén frisk från ätstörningen och vill inte hamna där igen.
– Ja, jag känner mig frisk i dag och älskar mitt liv. Den resan jag gjort har samtidigt gett mig en syn på livet som jag inte skulle vilja vara utan och kan jag hjälpa andra att inte hamna där jag var så är jag mer än nöjd.

Publicerad 24 November 2015 08:00