Mönster i sanden på stranden

NÖJE. I tre veckor nu har Gunilla Klingbergs mönster förgyllt stora delar av Täppetstranden. Konstverket, A Sign of Space rullas med hjälp av en 800 kilo tung cylinder ut över sanden flera morgnar i veckan och bildar ett stjärnmönster.
– Jag jobbar gärna med upprepningar och mönster, vilket jag gjort både i Rådhuset i Kristianstad och nu här på stranden, berättar konstnären Gunilla Klingberg.
A Sign of Space gjordes egentligen till en strand Spanien, där tidvattnet dagligen sköljde över verket men det passar lika bra i Åhus, där vind och natur påverkar på andra sätt.
– Det är helt okej att gå på den och hela idéen bygger på den osäkra aspekten som det faktiskt är att göra ett konstverk som sträcker ut sig i landskapet. Även om här inte finns något tidvatten på det sättet så finns det tillfälliga kvar.
Med hjälp av bildäck har Gunilla Klingberg skapat den cylinder som bildar olika symboler i sanden och den kommer att rullas ut till och med den 21 juni.

Publicerad 09 June 2015 09:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag

Symfoniker rockar Kulturnatten

– Många tror att det inte går att blanda klassiskt med rock. Men vi har visat att det går alldeles utmärkt och det var så roligt sist att vi gör det igen, säger dirigenten Patrik Dahlbom.

På scen väntar förutom Christianstad Symfoniker också gästartister i form av Trekvartkören, Furuboda Singers, Classic rock-bandet, vilket innebär totalt ett hundratal personer på stora scenen, som kommer att finnas på Stora Torg.

De gjorde för två år sedan en hyllningskonsert till Queen och i år väntar musik av bland annat Led Zeppelin, Whitesnake, Muse och Toto och jobbar hela tiden med att bredda sin repertoar och har allt från barnkonserter till kyrkomusik och rocksatsningar på sin meritlista.

– Inledningen och slutet av Kulturnattens konsert blir klassiskt och däremellan kommer vi att fylla på med rock och vi väljer självklart en repertoar som fungerar för symfoniker. Men under Queenkonserten märkte vi att det fungerar hur bra som helst att kombinera dessa genrer men det känns som vi fick med oss en stor erfarenhet sedan sist.

Det är en otroligt stor satsning som väntar och man hoppas på att fylla torget den 18 maj och inte minst på att få publiken att gunga med.

– Att ha musiken som yrke är så mycket mer för mig än ett jobb. Musiken är mitt syre. Och att få blanda de två genrer som jag brinner för är fantastiskt. Rock och klassiskt har mycket mer gemensamt än vad man kan tro. Dessutom gömmer sig ofta de klassiska tonerna i både reklam och film utan att vi ibland tänker på det.

Han avslöjar också att det blir en och annan överraskning under natten. Det pratas bland annat om en 3D-fiol som det faktiskt går att spela på. Exakt hur det kommer att låta får publiken uppleva på årets kulturnatt.