Det pulserande verket, hjärta av Christian Partos. Foto: Christian Partos

Det pulserande verket, hjärta av Christian Partos. Foto: Christian Partos

En fascinerande och poetisk utställning

KULTUR. En konstnär med poetisk värme och lekfullhet, så beskrivs Christian Partos som just nu ställer ut på Konsthallen i Kristianstad.
– Vi har valt att följa upp de konstnärer som smyckat vår stad på olika sätt och vi tycker att det är intressant att få veta lite mer om dessa. Och Christian Partos är en av dem som gjort konsten i vårt nya Rådhus, berättar Marika Reuterswärd, konsthallschef.
En nyfikenhet på teknikens möjligheter är utmärkande för Christian Partos, framförallt på saker som rör sig och lyser. Detta är också något som märks i den aktuella utställningen.
– Christian Partos jobbar med en helt ny teknik som vi kommer att få ta del av även i utställningen. Precis som i rådhuset så har han här ett stort golvverk i samma teknik, en topografisk, tredimensionell karta av Kristianstad. Vi kommer att få se ett verk av glödlampor som dansar mot golvet, och ett pumpande hjärta som bultar. Samtidigt blir det en tillbakablick på vad han gjort tidigare.
I Christian Partos verk Utsikt i det nya rådhuset i Kristianstad presenteras Skånes fyra vädersträck från ovan. Kartan täcker sessionssalens fyra ytterväggar och ringar in det geografiska område som arbetet i rådhuset utgår från. Den turkosgröna väggreliefen är det mest omfattande byggnads-anknutna konstverket som beställts till Rådhus Skåne och är baserat på laserscanning som genomförts av Lantmäteriet.
Christian Partos, född 1958, är uppvuxen i Lund, bor och arbetar i Stockholm. Han har ställt ut, och haft flera offentliga gestaltningsuppdrag, både i Sverige och internationellt.

Publicerad 25 January 2015 12:00