Stadskärna ska räddas

Av
Åsa Borglin

KRISTIANSTAD. Handlare menar att det fortfarande rör sig färre folk i centrum än innan stan började byggas om. Fem företagare har nu gått med i ett nationellt nätverk för fristående butiker för att fler kunder utifrån ska hitta hit.
Nätverket heter Unika Butiker och riktar sig till lokala, fristående och privatägda butiker med ett stort hållbarhets tänk i Sverige.
Kristianstad och Skurup är de första orterna i Skåne där butiker ansluter sig.
Tanken är att tillsammans hjälpas åt att hävda sig mot de stora kedjorna och E-handel.
Bland annat finns det en app för smartphones och snart även en för iPhones som visar vilka Unika Butiker som finns i olika städer.
– Jag hoppas att den ska hjälpa till så att fler hittar till Kristianstad, säger Måns Persson vid Ohlssons Ost.
Med en butik som startades 1932 har den redan en gedigen kundkrets men medlemskapet i nätverket ses också ur ett bredare perspektiv.
– Det är märkbart färre folk på stan, vi värnar om vår stadskärna och vill försöka bidra till att rädda den.

Bygget rörde till

Han härrör minskningen till den minimala framkomligheten under bygget av Gallerian och busslänken som påbörjades för två år sedan.
Lotta Rolfsson, ägare till Kläddilin som också har gått med i nätverket Unika Butiker tror att det finns fler tänkbara orsaker till att flödet av kunder har minskat.
– Folk har ändrat köpbeteende, de handlar mer på nätet och har ett större miljötänk.
Hon tycker även att det saknas tydlig skyltning från motorvägen för utomstående hur de ska ta sig till centrum och parkeringshuset vid Gallerian.
– Förr var det lätt att komma in till stadskärnan med bil via Södra Kaserngatan upp till Centrum men nu gör bussgatan det svårare för förstagångsbesökare att hitta in.
För tre månader sedan flyttade Lotta Rolfsson sin verksamhet från gågatan till en källarlokal på Västra Vallgatan.
– Jag behövde minska mina omkostnader men det positiva är att jag nu har utrymme att kunna erbjuda workshops i att måla med Chalk Paint™.

Krävs specialvaror

Ett av kriterierna för att komma med i Unika Butiker är just att man har ett noga utvalt sortiment som inte går att hitta någon annanstans i regionen. För Lotta Rolfssons del handlar det bland annat om att vara en av endast 17 i Sverige som säljer den speciella färgen utvecklad av Annie Sloan i Storbritannien.

Publicerad 23 October 2014 09:00