Anna (i förgrunden) och Karin Bengtsson har nu lämnat Ystad bakom sig. Följ deras resa på twitter, facebook eller instagram. Sök på Hjältarma. Foto: Andreas Lännerberg

Anna (i förgrunden) och Karin Bengtsson har nu lämnat Ystad bakom sig. Följ deras resa på twitter, facebook eller instagram. Sök på Hjältarma. Foto: Andreas Lännerberg

Systrar vill sätta fokus på landets alla eldsjälar

I dag kommer de till Kristianstad

Av
Lotta Dahlsjö

KRISTIANSTAD. När Anna och Karina Bengtsson kände att hopplösheten började nå även dem, bestämde de sig för att göra något. Nu gör de en två månader lång resa på cykel och ska träffa världsförbättrare i hela landet och lyfta de goda historierna.
Projektet som de döpt till ”Hjältarna” tog i fredags sin start i Ystad. Om två månader ska de nå Umeå.
– Vi hade egentligen tänkt starta i Smygehus men Ystad kändes bättre.
Dykaren Patrik Juhlin som nyligen fick pris för sitt arbete med spökgran var den första som systrarna intervjuade och den och många fler går att lyssna på i deras podcast Hjältarna. Nya avsnitt kommer varje tisdag och fredag.
Efter Ystad styr systrarna cyklarna mot Hammenhög, Simrishamn och i dag, tisdag, väntas de till Kristianstad.
Varför gör ni det här?
– Kombinationen av att vara utomhus och göra något bra lockade. Det är så många negativa historier nu, vi vill lyfta de här personerna och deras berättelser, säger Anna.

Vill inte veta

Längs med vägen kommer de att bo på vandrarhem och även intervjua några av vandrarhemsvärdarna.
– Det blir vi, våra muskler och cyklarna. Vi har fokus på att njuta av den svenska sommaren, säger de.
Med sig har de också en cykelvagn med datorer och inspelningsutrustning.
Deras förhoppning är såklart att många ska lyssna på deras podcast i sommar men de har bestämt sig för att inte ta reda på någon lyssnarstatistik.
– Vi vet inte ens hur man gör. Är det jättemånga är jag rädd att vi får prestationsångest och är det få blir vi kanske besvikna. Vi kollar när vi kommer fram i Umeå, säger Karin.

Blodsockerfall ett hot

De är överens om vad som är största hotet mot projektet: syskonrelationen och Karins blodsockerfall.
– Vi försöker verkligen tänka bort storasyster/lillasyster men det sitter så djupt rotat, säger Anna som är storasyster och fortsätter:
– Det blir lätt att jag ska bestämma. Men nu har vi delat upp det så att jag är ansvarig för logistiken och Anna för intervjuerna.
– Och jag har köpt jättemycket godis för att vara förberedd, inflikar Karin.

Publicerad 17 June 2014 09:30