Tina Palm kelar gärna med katterna men ser till att göra det efter katternas eget behov. Foto: Paola Nordgren

Tina Palm kelar gärna med katterna men ser till att göra det efter katternas eget behov. Foto: Paola Nordgren

Katterna som åker på pensionat

KRISTIANSTAD. När Tina Palm och hennes familj skulle åka på semester så upptäckte de att det inte fanns något kattpensionat i Kristianstad. Det fick Tina och Mattias att börja fundera och i juni öppnade hon Kristianstad kattpensionat i Ovesholm/Vä.
– Ja, vi kände väl hela familjen att eftersom vi alltid har haft många egna djur och alltid passat våra vänners djur så ville vi göra något åt det här. Och när vi nu själva skulle iväg så insåg vi problemet med att vi inte hade någonstans att göra av våra katter. En hund är lättare att få någon att passa men en katt är inget man bara flyttar på.

Vill ha sällskap

Hela sommaren har det varit i stort sett fullsatt hos Tina och gästerna har kommit både långväga och kortare sträckor.
– Ja, jag har till och med tvingats säga nej till kattägare som ringt men det känns verkligen bra att ägarna är så måna om sina katter. Många väljer nog tyvärr fortfarande att lämna sina katter ensamma hemma när de reser iväg. Men en katt är precis som en hund och vill gärna att någon ska vara hemma och hålla dem sällskap. Och djurskyddslagen säger att en katt ska ha tillsyn minst två gånger om dagen.
Och det får dem helt klart på pensionatet. Här gosar och pratar inte bara Tina med djuren utan hela familjen är involverad och barnen kommer gärna in och kelar med katterna en stund när de kommer hem från skolan. Men alla katter är ju individer och det gäller att anpassa sig efter dem. En del vill ha mycket kel andra vill vara ifred och då respekterar jag det. De flesta katter trivs nog bästa hemma men detta är en bra lösning så att de slipper vara ensamma hemma. Här får alla katter ett eget rum och möjlighet att vara ute om de vill. De första dagarna brukar de vara lite försiktiga sedan brukar det ge med sig.
På Kristianstads kattpensionat lämnas katterna dock inte bara när man ska på semester, här finns just nu sju stycken kattgäster på tillfälligt besök, och några hussar och mattar är på semester men här finns också folk som väljer att lämna bort katten när huset ska renoveras eller när husse eller matte ligger på sjukhus.

Max fyra månader

– Ja, det är verkligen inte bara semesterkatterna som kommer hit. Hittills har vi haft katter här från en vecka upp till fyra veckor men som max har vi sagt fyra månader och det är ju ett tag. Men de flesta är här en vecka och det är fantastiskt att se vilken status en vanlig huskatt faktiskt har bland de flesta ägarna som jag möter här.

Publicerad 30 August 2013 09:00