Det blir 4-5 utställningar för Ivars traktorer varje år och nästa gång är det i Skepparslöv den 4 maj. Foto: Paola Nordgren

Det blir 4-5 utställningar för Ivars traktorer varje år och nästa gång är det i Skepparslöv den 4 maj. Foto: Paola Nordgren

Han med hatten och hans traktor

KRISTIANSTAD. Ivar Nilsson har fått smeknamnet, han med hatten. När han ställer ut sina traktorer är hatten nämligen alltid på.

Hur hamnade den här pärlan i din ägo?
– Jag fick ett erbjudande om att ta över den här traktorn och då blev det så. Den fick följa med hem och i dag har jag omkring 25 stycken gamla traktorer som jag ställer ut och pysslar om.
Hur ofta är du ute och rastar den?
– Det är ju inte så att jag är ute och kör runt med mina traktorer. Men alla fungerar att köra med och jag har ju med dem på ett antal utställningar varje år.
Hur mycket tid lägger du på din traktor?
– Den här traktorn åkte jag till och med till USA för eftersom det var där som reservdelarna fanns. Så det var bara att packa ner delarna i resväskan när jag skulle åka hem. Eftersom traktorer är mitt stora intresse så lägger jag i stort sett all min tid i garaget.
Var kommer ditt motorintresse ifrån?
– Jag har jobbat med traktorer i hela mitt liv och veterantraktorer började jag med för över femtio år sedan. Jag har jobbat som traktormekaniker och förman och redan som barn började intresset för motorer och mopeder. Det blev sedan bilar och traktorer.
Hur reagerar folk när du kommer körande?
– När vi är på veteranutställningar så är det ju en show av guds nåde. Folk kommer alltid fram och pratar och vill gärna ha tips och råd och jag delar gärna med mig av min kunskap. De här gamla traktorerna är ju en stor grej och man eldar ju för att få igång dem. Och just den här taktorn är väldigt unik.
Har du och ditt vrålåk någon rolig historia du vill dela med dig av?
– Jag kallar denna traktorn för Agnetas traktor efter min fru och den är totalrenoverad två gånger. Andra gången var för några år sedan när elden gick lös och traktorn brann upp totalt. Och det är verkligen svårt att få tag i dessa gamla traktorer nu för tiden. Eftersom jag har hållit på med traktorer så länge så har jag blivit Traktorivar med de flesta, eller han med hatten eftersom jag alltid bär min fars gamla hatt när det är utställning.

Publicerad 06 May 2013 09:00