Vårens pilgrimsfalkarna blev förgiftade

KRISTIANSTAD. I våras flyttade pilgrimsfalksparet in i sin bolåda på Vattentornet i Kristianstad för tredje gången. Och fyra ungar kom till världen. Men nu är det bekräftat att fyra av fåglarna blivit förgiftade.
Chansen är dessutom stor att de övriga familjemedlemmarna också gått samma öde till mötes.
- Ja, de övriga pilgrimsfalkarna har inte heller setts till sedan i våras så risken finns att de också är döda, säger Hans Cronert naturvårdssamordnare i Vattenriket.
Ärendet ligger nu hos polisen och en utredning pågår. Frågan är om förgiftningen skett omedvetet eller medvetet.
- Vi hoppas att vi ska kunna få reda på mer hur det här har gått till. Och även om det skulle vara omedvetet så är allt det här väldigt tråkigt.
I somras hittades fyra av Vattenrikets pilgrimsfalkar döda. Och nya analysresultat från USA bekräftar att falkarna dog av ett giftigt ämne.
I förra veckan skickades ärendet vidare till polisen i Kristianstad där fallet nu utreds under brottsrubriceringen grovt jaktbrott. Vilket kemiskt ämne som bragt fåglarna om livet vill polisen dock inte berätta med tanke på den pågående utredningen.
Även om paret som besökt Kristianstad under de senaste tre åren inte kommer tillbaka så hoppas Hans Cronert att det någon gång i framtiden kan flytta in ett nytt pilgrimssfalkspar även om det kan ta tid.
- Att hitta ett bra bo är något som ligger instinktivt hos de här fåglarna dessutom är det mycket som ska stämma så det kommer att ta tid om det någon gång blir så att ett nytt par hittar hit.

Publicerad 21 September 2012 09:00