Maria Winell hoppas ta en plats i VM-truppen. Foto: Privat

Maria Winell hoppas ta en plats i VM-truppen. Foto: Privat

Nya medaljer till Bromölla-tjejen Maria Winell

Hallå där...
Maria Winell, internationell livräddare
Det går riktigt bra för dig i livräddningen, berätta!
- Haha, ja vad ska jag säga! Jag börjar få lite mer erfarenhet och vet hur jag ska göra i vattnet. Det är så mycket lättare att träna när man vet vad man ska träna. I livräddning finns det så många tekniska moment som kan vara avgörande i ett lopp. Sedan känner jag mig i bra form i vattnet helt enkelt. Den 21 april var vi på Danska Mästerskapen och tävlade och det gick helt okej, jag är nöjd med mina tider, men vet att jag kan simma snabbare än så. Det hoppas jag kunna visa på SM som går den 19 maj.

Danska Mästerskapen innebar bland annat 4 guld! Hur mycket bättre är du än de andra?
- Svårt att säga. Jag trodde faktiskt inte att det skulle bli så många guld på Danska Mästerskapen. Jag hoppas att jag kan simma ännu snabbare på SM. Vi är ganska många som är väldigt jämna i Sverige faktiskt. Men självklart satsar jag på guld där med.

Vad beror det på att du blivit så bra?
- Jag älskar vatten och blir rastlös om jag inte får träna! Innan jag började med livräddning höll jag på med tävlingssimning i många år, och tävlar lite fortfarande faktiskt, så det är ju en faktor. Sedan tränar jag allsidigt, är väldigt målmedveten och har bra stöd från sambo, familj och vänner.

Hur tränar man för att bli bra på livräddning?
- Man spenderar mycket tid i vattnet! Man tränar vanlig simning, fensim och självklart de olika livräddningsgrenarna. Det blir till exempel en hel del tid med dockan. Jag tränar även på land, till exempel styrketräning, och under sommarsäsongen tränar jag på stranden och i havet också.

Den 19 maj är det SM, hur många medaljer tar du då?
- Vi får se. Målet är att ta 3 medaljer.

VM i höst, är målet att bli bäst i världen?
- Först och främst är målet att bli uttagen i VM-truppen! Det blir i så fall mitt första VM.

Publicerad 11 May 2012 10:00