Pang på kärlek, sex och identitet

KRISTIANSTAD. Maud Lindström beskriver sig själv som Sveriges enda officiella kärlekskritiska bisexuella feministiska visartist, krönikör och poet. Och med det i bagaget åker hon runt med Skapande Skola-projektet.
Alla nior i Kristianstad får just nu besök av Maud Lindström där hon med varje klass håller en workshop i ämnet att varje berättelse är viktig.
– All konst i dag är så tillrättarlagd och perfekt, allt ska vara så stort. Jag vill istället inspirera till att allt inte alls behöver vara så stort eller så perfekt. Det viktiga är att de får höras och synas, säger Maud Lindström.
Projektet handlar mycket om identitet, kärlek och sexualitet och med hjälp av sina visor och sina dikter hoppas hon inspirera eleverna till att själva våga.
Maud Lindström är inte rädd för att säga vad hon tycker. Med sitt rättframma språk och sina personliga, roliga och hänsynslöst självutlämnande texter sätter hon ord på det som många tänker men få vågar säga om kärlek, sex, identitet och makt. Maud har spelat på de flesta av de stora festivalerna i Sverige, turnerat med Riksteatern och Lars Winnerbäck, och i skolor med egna musikföreställningen Allmänmänskligt! Så nu är det Skapande skola på gång och alla skolor i Kristianstad ska besökas.
– Under vårt första möte är det text och visa i fokus men sedan när jag kommer tillbaka i januari kommer vi att sätta mer fokus på tonsättning. Det kommer inte att bli några hela låtar men kanske en början, säger Maud Lindström.
 
Skapande skola är ett statligt bidrag till mer kultur i skolan. Med bidraget kan professionella kulturaktörer och kulturpedagoger tillsammans med lärare ge elever möjligheter till personlig utveckling och inspiration och skapa nya former för lärande i skolan. För läsåret 2009/2010 fick Kristianstad ett bidrag på 800.000 kr. Även det omfattade årskurs 7-9. För läsåret 2010/2011 har Kristianstad beviljats 1 420 000 kr. Denna gången omfattar satsningen alla elever i den kommunala skolan, åk 4-9.

Publicerad 23 November 2010 14:54

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag