Henrik Olsson tröttnar aldrig på att äta semlor. Foto: Paola Nordgren

Henrik Olsson tröttnar aldrig på att äta semlor. Foto: Paola Nordgren

Semlans tid är här

BAKVERK. En slät bulle full med kardemumma, äkta svensk grädde och lagom tjock mandelmassa. Det är vad Henrik Olsson på Axelssons konditori kallar en riktig semla.  
Och i dag gjordes premiärbaket. Men fler lär det bli.
Knappt är julen över innan nästa festtillfälle står på tur.
 
 
- Det är ganska lugnt nu i mellandagarna, men så fort helgerna är över så säljer vi några hundra semlor om dagen. Kristianstadsborna verkar älska semlor, säger Henrik Olsson.
 
Att börja så tidigt med semlorna ser han inte som något problem folk har frågat efter semlorna sedan i början av december men Henrik Olsson håller stenhårt på mellandagarna.
 
 
- Vi har alltid börjat baka då och det kommer vi att fortsätta med.

Bra för branschen

Säsongen är dock ganska kort i år eftersom det är Fettisdagen redan den 24 februari.  
- Men vi är ju tacksamma för alla sådana här dagar i vår bransch, som kanelbullens dag och Prinsesstårtans vecka. Det är kul med lite nya inslag och ger alla i branschen en extra push. Även om semlorna är min personliga favorit.
Hemligheten bakom den perfekta semlan är mycket kardemumma i degen och som om det inte skulle räcka med den traditionella semlan görs det även wienersemlor och Karlsbadersemla.
 
- Skillnaden är att wienersemlan görs på wienerbröd och Karlsbader har ägg i sin smet. Henrik Olsson har hunnit både att baka och få i sig ett antal semlor innan säsongen är slut. - Ja semlor tröttar jag aldrig på, säger han.

En riktig semla ska ha mycket kardemumma enligt Henrik Olsson.

En riktig semla ska ha mycket kardemumma enligt Henrik Olsson.

Publicerad 29 December 2008 12:50