“Jag heter Louise Edenklint och är beteendevetare med en kandidatexamen i psykologi. Jag arbetar som lärare med undervisning i svenska för nyanlända. På fritiden engagerar jag mig i Röda korset som volontär, bland annat driver jag ett språkcafé för nyanlända. Jag är uppvuxen i Hässleholm och bor numera i Kristianstad.
“Jag heter Louise Edenklint och är beteendevetare med en kandidatexamen i psykologi. Jag arbetar som lärare med undervisning i svenska för nyanlända. På fritiden engagerar jag mig i Röda korset som volontär, bland annat driver jag ett språkcafé för nyanlända. Jag är uppvuxen i Hässleholm och bor numera i Kristianstad." Foto: Paola Nordgren
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Läsarskribent Louise Edenklint: "Låt inte ondskan ta all plats"


TILLBAKABLICK. Som de flesta andra har jag tagit mig tid att se tillbaka och utvärdera året som gått. När tidningarna gör en sammanfattning får, precis som i de dagliga nyheterna, terrordåd, krig och olyckor stor uppmärksamhet. Visst har det hänt mycket tråkigt i världen under 2016 och självklart behöver det rapporteras om det, men jag tror ändå att vi behöver påminnas om att det finns många positiva krafter också.

Det har gjorts ansträngningar från svenska mediers håll att försöka nyansera rapporteringen genom att presentera ”goda nyheter”. Det är ett bra initiativ, men vi kommer ändå inte ifrån det faktum att skandaler säljer. Man kan helt enkelt inte sälja lösnummer med positiva rubriker. Egentligen hade kanske många hellre läst positiva nyheter, men människor dras till dramatik eftersom det ger en kick.

När vi ser tillbaka på 2016 hoppas jag att vi trots alla tråkigheter också kan se och uppmärksamma alla små goda handlingar som aldrig når fram till pressen. Sverige är ett av de länder där människor engagerar sig som mest för ett bättre samhälle. Varje dag hjälper man barn med läxorna, gör äldre sällskap på promenader, delar ut mat till hemlösa eller hjälper nyanlända med språket. Bara i Hässleholms kommun arbetas det tiotusentals timmar frivilligt varje år inom Röda Korset. Lägg därtill alla andra organisationer och föreningar.

Jag är övertygad om att det finns mer godhet än ondska i världen - vi får bara inte låta ondskan ta för mycket plats. Nyårslöftet för år 2017 blir därför just det, att ge goda handlingar mer uppmärksamhet och att uppmuntra till dem.

LOUISE EDENKLINT


Publicerad: 05. januari 2017 08:00
¨
Läs också:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Kristianstad

Startsidan just nu