Det går bra för företagen i Nordöstra Skåne, men fler behöver anställas.
Det går bra för företagen i Nordöstra Skåne, men fler behöver anställas.
Foto: Mostphotos.com
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Företagen i regionen måste våga mer

Näringslivschefen: ”Anställ någon som rör om”.

NORDÖSTRA SKÅNE. Framtiden för näringslivet i Nordöstra Skåne ser ljus ut, bara företagen vågar anställa fler.

Semestern går mot sitt slut och det börjar bli dags att gnugga geniknölarna igen. Läget för näringslivet i Nordöstra Skåne har länge varit tryckt, men i början av sommaren kom en analys som visade på en vändning. Nu har regionens företag en utmaning i att upprätthålla statusen som ”bäst växande i Sverige”.


God tillväxt

I juni presenterade Bisnode en näringslivsanalys, beställd av Nordvästra Skånes kommuner. Den visade på god tillväxt för företag och bra konkurrenskraft för nystartade företag i regionen. De sex kommunerna Kristianstad, Hässleholm, Östra Göinge, Bromölla, Osby och Hörby går bra, men det konstaterades också att företagen anställer för få nya medarbetare.

Anders Elmevik är näringslivschef på Kristianstads kommun.

– Enligt siffrorna ser vi att det går bra för företagen, men vi vill att de ska anställa ännu fler. Jag tror att enskilda företag måste tänka i nya banor, säger han.


Attraktivt

Han tycker att regionen har många små fina företag i dag, men för att finnas kvar i framtiden tror han att de måste våga göra mer.

–Till exempel anställa en person med en helt annan bakgrund än vad man tidigare gjort, eller samarbeta med ett annat företag. Någon som rör om lite.

Kommunalråden Pierre Månsson (FP), Kristianstad, och Lena Wallentheim (S), Hässleholm, är överens om hur de anser att nya jobb ska skapas.

– Att göra Nordöstra Skåne attraktivt för såväl stora som små företag är nyckeln till att skapa fler jobb i regionen, kommenterar de i ett pressmeddelande.

Östra Göinges näringslivschef Karl-Axel Hill menar att med analysen som grund kan en bättre dialog föras med företag i olika branscher, för att identifiera och försöka undanröja tillväxthinder.


Näringslivsvecka

I november anordnar kommunerna en näringslivsvecka där de bjuder in regionens företag till samtal och möjlighet att träffa andra företagare.

För att få företagen att anställa fler krävs tid och vilja från företagens sida.

– Vi försöker att ständigt föra samtal med företagen men det är inte alltid så lätt att få komma på möte. De har inte tid helt enkelt, säger Anders Elmevik.

Han tror på mötena företagare emellan.

– Jag tror att många behöver mötas, mingla och få inspiration. Det finns jättemycket som talar för Nordöstra Skånes region. Det har varit ett tryckt läge under många år och om två år tror jag inte att det kommer att vara någon jätteskillnad, men om tio år tror jag att vi kommer att ha väldigt många fler småföretag. Små företag växer och kommer att fortsätta växa. Den stora utmaningen nu är hur vi får dem att anställa fler, säger Anders Elmevik.


Publicerad: 04. augusti 2015 09:00
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Kristianstad

Startsidan just nu