Foto: Arkivbild
Foto: Arkivbild
Dela
Tweet
Skriv ut
Skicka e-post

Babyfallet: Domen överklagas till hovrätten

"Delar inte tingsrättens bedömning"


KRISTIANSTAD. Tingsrätten friade de två föräldrarna från att ha orsakat sin fem veckor gamla dotters död. Men nu väljer åklagaren att överklaga domen till hovrätten.

– Jag delar inte tingsrättens bedömning och har beslutat att överklaga domen, säger vice chefsåklagare Eva Norberg till Lokaltidningen.se.

Det var den 20 juli som de båda föräldrarna friades på samtliga punkter. Enligt tingsrätten är det inte bevisat att föräldrarna misshandlat barnet eller vållat hennes död. 

– Jag menar att föräldrarna bör dömas för grovt vållande till annans död och synnerligen grov misshandel, säger Eva Norberg.

Eftersom åklagaren är semesterledig har hennes kollega, chefsåklagare Anette Olsson, skickat in överklagandet.

– Min kollega har begärt anstånd så att jag hinner inkomma med bevisning och utveckla grunderna för mitt beslut, säger Eva Norberg.

Flickan var fem veckor gammal när hon avled på sjukhus i september 2016. I samband med dödsfallet upptäcktes att barnet hade skador på huvudet och över 20 frakturer på revbenen.

Föräldrarna greps och häktades. Inledningsvis var de misstänkta för mord. Men när åklagaren Eva Norberg lämnade in åtalet hade misstankarna ändrats till synnerligen grov misshandel i första hand och grovt vållande till annans död i andra hand. Den senare åtalspunkten innebär att föräldrarna brustit i sitt garantansvar, det vill säga den juridiska skyldigheten att som föräldrar ta hand om barnet och se till att det får vård.

De åtalade föräldrarna har hela tiden förnekat allt ansvar för barnets död.

LÄS MER: Föräldrarna i babyfallet frias från brott

LÄS MER: Mamman sökte på nätet hur man tar bort blåmärken

LÄS MER: Misstänkt mord på spädbarn – två anhållna


Publicerad: 10. augusti 2017 11:14
¨

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få lokala nyheter
från Lokaltidningen Kristianstad

Startsidan just nu
Politiken
Mest lästa
Ekstra Bladet
Senaste nytt
Ekstra Bladet
Mest lästa