Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i region Syd.

Kriminalkommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i region Syd. Foto. Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Polisens sällsynta metod kan lösa mysteriet med Lelle Hildebrand

"Något liknande har aldrig gjorts i Sverige"

IMMELN. Utredningen av vad som hände Lelle Hildebrand för 20 år sedan fortsätter. Polisen använder sig nu av ny teknik som kan avslöja om det finns en mänskligt DNA i stenbrottet där Lelle Hildebrand misstänks ligga dold.

Av
Maja Wiezell

I hemlighet ska dykare ha tagit prover av vattnet och bottenlagret av Jedenryds stenbrott i jakt på bevis av vad som hände turnéledaren för Hammerfall. Tidigare ska stenbrottet vid Immeln tömts på vatten i sökandet efter bevismaterial.

– Vi är flera som arbetar med kalla fall som följer vetenskapliga journaler och har kontakt med vetenskapsmän. Vi försöker fånga upp sådant som används till annat men som skulle kunna vara intressant för oss, säger Kalla fall-gruppens chef Bo Lundqvist till Kvällsposten.

Pågående samarbeten med forskare inom marinbiologi är aktuella för att fortsätta användandet av den nya metoden. Polisen har i dagsläget tagit prover av vattnet och bottenlagret i stenbrottet för att finna mänskligt DNA.

Den nya tekniken som nu används i sökandet av Lelle Hildebrand är fortfarande ovanlig i svenska polisutredningar. Bo Lundqvist berättar att denna metod aldrig prövats i Sverige tidigare.

– Det finns en möjlighet att detta kommer ge resultat, vi har tagit prover på olika djup och även dykarna har lämnat sitt DNA så att det inte skulle ske någon sammanblandning, säger Bo Lundqvist.

I tidigare uttalande till Lokaltidningen berättar Bo Lundqvist att polisen funnit föremål som de bedömer som så intressant att de går vidare med utredningen. De nya proverna som den nuvarande polisutredningen kan ge kommer kunna ge besked om en mänsklig kropp finns i stenbrottet.

Publicerad 15 May 2019 13:37