Polis och kriminaltekniker arbetar på brottsplatsen.

Polis och kriminaltekniker arbetar på brottsplatsen. Ritzau Scanpix/ Johan Nilsson

30-åring högg sin flickvän till döds i sommarstuga

Kvinna avled till följd av blodförlust

ÅHUS. Den 30-årige man som stått åtalad misstänkt för att ha knivskurit sin 32-åriga flickvän till döds i en sommarstuga i Åhus döms för mord till 15 år och 10 månaders fängelse.

Det var i april förra som polis larmades till ett sommarstugeområde på Äspet i Åhus. På plats hittade man en svårt skadad kvinna och en man som uppgav att okända personer trängt sig in i deras bostad och tillfogat kvinnan skadorna.

– Första patrull på plats inledde hjärt- och lungräddning, men kunde snart konstatera att det tyvärr inte fanns något att göra för att rädda hennes liv, sa Robert Loeffel, presstalesman för Polisen i nordöstra Skåne till Lokaltidningen i samband med mordet.

Under utredningens gång har mannen frekvent nekat till brott. Samtidigt har han ändrat sin historia till att det var han som knivskurit kvinnan men att han agerat i nödvärn.

Denna version har dock inte fått något stöd i de fynd som gjorts på brottsplatsen.

"Såväl blodspår som rättsmedicinsk utredning avseende kvinnans skador talar emot att mannens version är riktig", skriver Tingsrätten i sitt utlåtande.

Flickvännen ska enligt rätten ha fått motta knivhugg i ansiktet, halsen och kroppen och avled till följd av blodförlust.

Mannen var enligt den rättspsykiatriska undersökning som gjordes i samband med rättegången inte psykiskt sjuk. Han bedöms därför ha utfört handlingen med uppsåt att döda.

"För att en gärning som denna - att uppsåtligen beröva någon livet - ska bedömas som dråp krävs att omständigheterna vid en samlad bedömning framstår som klart förmildrande. Så är inte fallet här. Mannen ska därför i stället dömas för mord, vilket är ett ännu allvarligare brott än dråp", skriver tingsrätten.

Enligt domen är omständigheterna så försvårande att gärningens straffvärde motsvarar fängelse i 16 år. Med hänsyn till att mannen varit häktad med restriktioner under lång tid har tingsrätten dock satt ner straffets längd med två månader.

Mannen döms till fängelse i 15 år och 10 månader, samt till att betala skadestånd till kvinnans anhöriga för psykiskt lidande. 

Publicerad 13 February 2019 14:37