Kommissarie Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen i polisregion Syd, publicerar lista på olösta mord.

Kommissarie Bo Lundqvist, chef för kalla fall-gruppen i polisregion Syd, publicerar lista på olösta mord. Foto. Ritzau Scanpix, Johan Nilsson/Mostphotos

Kalla fall-chefen till mördarna: "Vi slutar inte jaga dig"

Polisen vill ha hjälp att lösa tolv skånska mordfall

SKÅNE. Polisen publicerar lista på tolv olösta mordfall i Skåne. Vill ha hjälp från allmänheten att lösa dessa, så kallade kalla fall.

Av
Jon Loman

I dagarna publicerade polisen en lista på sina kallaste mord och dråp fall i polisregion Syd. Av de totalt femton fallen har totalt tolv utspelat sig på Skånsk mark.

Chefen för kalla fall-gruppen, Bo Lundqvist, säger på polisens hemsida att publiceringen sker efter långa diskussioner inom gruppen och att förhoppningen är att ny information från allmänheten ska leda till att fler brott klaras upp. Samtidigt ska det ses som ett tydligt budskap riktat till förövare som så långt undsluppit lagens långa arm.

– Kalla fall-gruppen i polisregion Syd gör detta inte detta bara för att få möjligheten att lösa det enskilda ärendet utan också för att tydliggöra för den enskilde gärningsmannen – vi slutar inte jaga dig!, säger kommissarie Bo Lundqvist på polisens hemsida.

Totalt finns det omkring 130 ouppklarade fall av mord eller dråp i regionen. Tanken är att en lista på ytterligare femton namn ska publiceras i början av 2019 och efter det kommer enskilda falla att publiceras efter hand.

Sverige har inte längre någon preskriptionstid på brott med livstids fängelse i straffskalan. I praktiken betyder det att alla utredningar av mord eller dråp begångna efter 1 juli 1985 kommer att hållas öppna för alltid. Inga sådana fall kan läggas ner.

– Vi vet att det finns personer som har värdefull information att lämna till oss i dessa ärenden och vi vet att får vi bara in den informationen kan detta leda vidare till att ett ärende får sin uppklaring, en gärningsman hindras från att begå nya brott och framförallt kan anhöriga och nära och kära till ett offer få en förklaring på det fruktansvärda som har hänt, säger Bo Lundqvist på polisens hemsida.

Publicerad 13 December 2018 11:11