Linda Wemmert ät utvecklingskonsulent på Skånes Ishockeyförbund.

Linda Wemmert ät utvecklingskonsulent på Skånes Ishockeyförbund. Foto: Fredrik Magnusson

Tjejerna lämnar rinken tidigt – så tacklar hockeyförbundet problemet

"Finns det renodlade tjejlag stannar fler"

LUND.

Hockeyn har svårt att behålla tjejerna som börjar spela hockey när de kommer upp i ålder. Nu ska Skånes Ishockeyförbund tackla problemet tillsammans med fyra föreningar.

Av
Fredrik Magnusson

Lund Giants, Kristianstad IK, Limhamn hockey och Frosta HC är med i satsningen som samlar tjejer mellan sju och 14 år till fyra träffar. På plats i Lund var det 45 stycken spelare.

– Vi vill att spelarna ska träffa andra tjejer som spelar hockey och bygga nätverk. Vi tappar 95 procent av dem när det är dags att spela i lag. Enskilda fortsätter men får då spela med killar, säger Linda Wemmert, som är utvecklingskonsulent på Skånes ishockeyförbund.

– Det är många tjejer som börjar i skridskoskola och det är underifrån som vi måste bygga. Finns det renodlade tjejlag stannar fler.

Mönstret går igen på många ställen och det är Svenska Ishockeyförbundet som initierat satsningen och avsatt pengar. Fyra föreningar i Skånes distrikt, som även inbegriper Halmstad, har nappat på idén och träffarna kommer ske i varje förening i ganska rask takt. Förutom spel och träning kommer det vara pass utanför isen med föreläsningar på olika teman och gäster. I Lund var fd landslagsspelaren Maria Rooth på plats.

I Skåne finns idag inga tjejlag i distriktsserierna, men det är inte bara renodlade lag som behövs för att få fler att fortsätta spela hockey, det är också tuff konkurrens om istiderna. Nyligen fick matcher avbrytas i Lund för att allmänhetens åkning skulle sätta igång. Lund är långt ifrån ensamma om att ha många som slåss om tider.

– Isytorna hindrar oss från att utveckla föreningarna. Ska ett lag med sju tjejer få en hel timme för sig själva? Där kan vi som förbund kanske komma in och stötta föreningarna när de träffar kommunerna, säger Linda Wemmert och rabblar upp mängder av kommuner där istiderna ställer till problem för alla föreningar som vill använda den.

Ambitionen är att satsningen ska fortsätta till nästa år, även om de pengar som Skånes Ishockeyförbund bara räcker till denna säsong.

Publicerad 30 October 2018 11:19