Mörk statistik: Så många drunknade under maj månad

Högsta noteringen på 15 år enligt Svenska livräddningssällskapet

SVERIGE. Under maj månad miste 21 människor livet i drunkningsolyckor i Sverige. Så många drunkningstillbud har det inte varit sedan 2003, enligt preliminär statistik från Svenska livräddningssällskapet.

Av
Anja Degerholm

Statistiken visar att antalet fall av drunkningar i maj nästan har fördubblats från förra året, från elva till 21 stycken. Även om man tittar på de första fem månaderna under året är antalet drunkningstillbud fler i år. Totalt har 44 personer förolyckats i år, jämfört med förra året då det var 37 stycken.

– Vi kopplar det direkt till vädret. Det har varit varmt i hela landet och antalet badolyckor är också spridda över nästan hela landet, säger Mikael Olausson, områdesansvarig säkerhet och livräddning på Svenska livräddningssällskapet.

Av de avlidna i maj var tolv män, fem kvinnor och två barn, en pojke och en flicka. I två av fallen finns ingen uppgift om kön och ålder. Tio av tillbuden skedde på en badplats och elva på annan plats. Snittet för antal omkomna under maj månad är tio personer och 21 är det högsta antalet som förolyckats i en drunkningsolycka sedan 2003, då motsvarande siffra var 48.

En av de 21 olyckorna i maj månad inträffade i Skåne. Det var den 13 maj då en femårig flicka i Åstorp drunknade i en privat hemmapool. Hon fördes till Helsingborgs lasarett med livshotande skador. Onsdagen den 16 maj meddelade polisen att flickan avlidit. Polisen misstänker inget brott i samband med olyckan.

Semestermånaden juli brukar annars vara den månad då flest badolyckor sker. Vid säsongsskiftningar brukar det också inträffa många tillbud.

– Det som sticker ut som positivt i år är att det bara har varit få båtolyckor i år. I vanliga fall brukar båtsäsongen komma igång på våren innan folk beger sig till stränderna, men i och med den tidiga värmen gick folk direkt till stranden istället, säger Mikael Olausson.

I maj inträffade det inte några olyckor med fritidsbåt, förra året var det sex fall. Hittills i år har en person drunknat i samband med en fritidsbåtolycka.

Att snabbt kunna agera på platsen kan vara livsavgörande

Mikael Olausson poängterar vikten av att kunna första hjälpen för att undvika en drunkningsolycka.

– Badplatser ligger ofta avsides och det kan ta lång tid för räddningstjänsten att komma fram. Att snabbt kunna agera på platsen kan vara livsavgörande, till exempel genom hjärt-lungräddning.

– Och fundera gärna över din egen simkunnighet. Kondition och styrka är en färskvara, man kanske inte är så bra som man tror i vattnet. Det kan vara bra att testa sin kunskap, till exempel genom att ta simborgarmärket.

Efter det tragiska drunkningsfallet i Landskrona den 2 maj, då en äldre man avled, har allmänhetens agerande vid olyckor uppmärksammats. Polisen gick efter olyckan ut med att folk inte flyttade på sig och att felparkerade bilar gjorde det svårt för ambulansen att komma fram.

– Det är en hemsk debatt, men den måste tas. Lämna plats åt räddningstjänsten och lyssna på blåljuspersonalen! Tänk dig om du själv eller någon anhörig drabbades, hjälpen måste fram snabbt, säger Mikael Olausson.

Fem säkerhetsråd

1. Bada alltid tillsammans med en simkunnig vuxen.

2. De små barnen ska man alltid ha på en armlängds avstånd i och vid vatten. Drunkning sker snabbt och tyst.

3. Simma längs med stranden där du bottnar. Blir du trött eller får kramp kan du sätta ner foten och knalla in till strandkanten och vila där.

4. Testa din förmåga i vattnet genom att ta simborgarmärket. Först inomhus i en bassäng, därefter utomhus. Helt andra förutsättningar, vågigt, mörkt och kallt vatten, kanske strömt och lite sjögräs.

5. Ta hand om varandra och bada tillsammans. Njut av värmen, men planera besöket till stranden.

    Ta reda på var ni befinner er, namn på badplats och adress.

    Kontrollera var det finns livräddningsutrustning.

    Gör upp en turordning om vem som passar barnen.

    Lägg undan läsplatta, mobiltelefon och bok när du har ansvar att övervaka dina barn. Det finns inget utrymme för att vända bort blicken ens ett ögonblick.

Statistiken från Svenska livräddningssällskapet visar antalet omkomna genom drunkning i Sverige samt drunknade svenska medborgare utomlands, dock ej fall av självmord.

Källa: Svenska livräddningssällskapet

Publicerad 07 June 2018 11:56

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag