Släck din kunskapstörst för öl – bli professionell bryggare

Yrkeshögskolan i Kristianstad startar utbildning i bryggeriteknik

SKÅNE. Intresset för hantverksmässigt bryggd öl bara jäser och jäser. I höst startar Yrkeshögskolan i Kristianstad en ettårig utbildning i bryggeriteknik som ska göra eleverna till fullfjädrade bryggare.

Av
Anja Degerholm

– Jag tror utbildningen kan både höja kompetensen och öka kvaliteten, säger Dan Holmér som är utbildningssamordnare.

Han är själv bryggare och driver till vardags Limhamns bryggeri. Den ädla bryggarkonsten lärde han sig på en liknande utbildning.

– Det var en distanskurs i Ludvika som har funnits i några år. Fördelen med den här kursen är att det är lärarledd undervisning på plats, det tror jag är viktigt.

Att öl innehåller malt, jäst, humle och vatten vet nog de flesta. Men hur gör man egentligen för att få fram olika sorts öl? Dan Holmér håller just nu på med att finslipa kursupplägget.

– De stora kursmomenten är bryggeriteknik och processteknik, alltså att lära sig att brygga öl och att förpacka öl.

Tanken är att eleverna efter utbildningen ska klara av att driva ett eget bryggeri. Tolv av de 46 utbildningsveckorna är praktik, lärande i arbete (LIA), och eleverna kommer då att få vara på något mikrobryggeri.

De senaste åren har antalet mikrobryggerier fullkomligt exploderat i Sverige. Det finns drygt 300 bryggerier i Sverige och minst ett trettiotal i Skåne. Innan Yrkeshögskolan i Kristianstad tog beslut om att dra igång utbildningen gjordes en undersökning bland mikrobryggerierna i södra Sverige om behovet av personal. Den visade att det finns brist på bryggare, samtidigt som många mikrobryggerier har ambitionen att växa.

– Det finns inte så många utbildade bryggeritekniker i dag, många är självlärda hemmabryggare. Jag tror att de senaste årens utveckling innebär att marknaden kräver att kvaliteten och kompetensen höjs, säger Dan Holmér.

Vad tror du gör en bra bryggare?

– Det viktigaste är en passion för att brygga öl. Men även ett visst tekniskt intresse och en entreprenöriell anda att vilja skapa en egen produkt och ett varumärke, säger Dan Holmér.

Om utbildningen

Kursen är på heltid och pågår under ett år (230 YH-poäng), kursstart är den 6 augusti.

Det finns 25 platser på kursen.

Sista anmälningsdag är den 31 maj.

Publicerad 27 May 2018 06:00

Lokaltidningen Kristianstads nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev och få de senaste nyheterna tisdag och fredag